KNIŽNÍ RECENZE: Angelfall

Knihy Knižní recenze

Angelfall od Susan Ee má na Goodreads hodnocení 4.29 od více než 22 000 lidí. Bylo tedy celkem jasné, že obětuji 4 dolary za ebook a zabiju dva večery. A verdikt? Je to psycho, ale skvěle se to čte.

Angelfall_coverAutor: Susan Ee
Série: Penryn & the End of Days
Díl: první
Počet stran: 283 (ebook), 325 (paperback)
Nakladatel: Feral Dream
Datum vydání: 21.5.2011
Žánr: young adult, apokalypsa, paranormálno, andělé

Penryn je 17, má mladší sestru na vozíčku a pološílenou matku, kterou stíhají osobní démoni (dost mi připomínala Viktorku z Babičky). Před šesti týdny napadli planetu andělé a vyplenili svět. Penryn s rodinou musí opustit svůj domov, než ho přijdou obsadit místní gangy.

Při útěku liduprázdnými ulicemi je svědkem potyčky mezi anděly. Jednomu z nich useknou křídla, a jakmile si všimnou prchající dívenky na vozíčku, odnesou ji neznámo kam. Matka utekla, Penryn zůstává sama a před ní krvácí jeden z těch bastardů. Očividně její jediná šance, jak najít svou sestru a dostat ji zpět do bezpečí, pokud ještě žije.

Angelfall není pohádka na dobrou noc. Autorka se s hlavními hrdiny nijak nemazlí, a proto nečekejte happy end. Dostává se vám do rukou příběh ve stylu Hunger Games plný smrti, násilí, kanibalismu, krutých vědeckých experimentů, války a boje o přežití. Romantiky je nakonec jen špetka, což je konkrétně u téhle knížky velké plus.

Penryn je silnou a sebevědomou hrdinkou, naštěstí není příliš naivní, na svých sedmnáct dost vyspělá, sarkastická malá potvora. Dalším hlavním hrdinou je anděl Raff, který je Penryniným dočasným spojencem. Ona chce najít sestru, on si potřebuje nechat přišít křídla, cílová adresa je stejná. V dalších dílech, jak doufám, dostane víc prostoru i Obi, co vede odboj.

Skvělé na celé zápletce je, že není jasně dané, která strana je ta špatná a hlavně, jestli náhodou neexistuje i nějaká ta třetí do počtu. I přes pár nelogičností v ději a trochu absurdní situace v závěru, je to skvělé čtení. Osobně andělské tématice moc nefandím, ale Angelfall se svým konceptem zcela vymyká a nastoluje otázky morálního, politického i náboženského charakteru. Ale abych se tu jen nerozplývala. Mé finální hodnocení je 4 hvězdičky z 5. Body strhávám za:

  • slabě vysvětlené okolnosti andělské apokalypsy (proč, jak přesně, co z toho),
  • Penryn je až moc dobrá bojovnice na to, že má za sebou jen pár kurzů sebeobrany a bojového umění,
  • matka, která je zjevně nesvéprávná, nějak zázračně vše přežívá a navíc je na cestě o krok napřed před Penryn,
  • tábor odbojářů připomíná trochu kmen Tideů ze série Nebe a je zvláštní, že ačkoliv existuje asi 2 měsíce, je místní společnost už trochu moc „divošská“ (jaktože mají mrazák a jídelnu a nemají pračku a normální záchod?),
  • hnízdo (něco jako andělský Kapitol) je podivně slabě střežený a tak trochu bizarní,
  • spousta věcí zůstává otevřená, nevysvětlená, nelogická.

Věřím, že se mnoho vyřeší v dalších dílech, takže celkově můžu jedině doporučit! Sama jsem zvědavá, jak se dál bude vyvíjet vztah mezi Penryn a Raffem (popř. jakým způsobem do něj ještě zasáhne Obi) a jestli to nakonec nebude mít spíš špatný konec. Rozumějte, když se spáří člověk s andělem, narodí se jim malý démon-kanibal-upír. Číst dál budete chtít i proto, že se snad vyjasní, co se přesně děje mezi anděly a kdo je na čí straně. A otázka na závěr: Existuje Bůh?

Čtěte prvních 5 kapitol: http://susanee.com/angels/angelfall-free-chapter.html

Susan EeSusan Ee studovala tvůrčí psaní na seminářích na Stanfordu, dále v rámci The Iowa Writers‘ Workshop a Clarion West. Vydala povídky v několika publikacích včetně Realms of Fantasy a The Dragon and the Stars. Je také scénáristkou a režisérkou.

Poslední z jejich filmů se dokonce hrál na všech hlavních filmových festivalech v Americe a vysílali ho také na kabelovce. Miluje sci-fi, fantasy a horory s trochou romantiky. Bývala právničkou, ale v současnosti si užívá nevázaný spisovatelský život.

Zdroj informací a obrázků: SusanEe.com

4 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Angelfall

  1. Tak nějak jsem nečekala, že to bude takhle šíleně ujeté (vozíček a Viktorka), nicméně obyčejný milostný trojúhelník a epická hrdinka, která spasí svět, by mě asi ke čtení nenalákala. 🙂

  2. Vypadá to opravdu skvěle, díky moc za úžasnou recenzi. Jen těch negativ mi přijde trochu moc a jsou docela zásadní.

  3. Meghan, ona svět asi nespasí, resp. rozhodně nemá větší ambice, než zachránit sestru. Není zrovna ten tp hrdinky, co by nutně pomáhal všem okolo, nechá jich dost za sebou. Silvaren, zdá se, že? 😀 Ale kupodivu mi to moc nevadilo…

  4. Ahoj, Knihu jsem četla ještě před tím než jsem narazila na tuhle stránku.
    Chtěla jsem jen říct že 1. Penryn chodila na sebeobranu několik let.
    2. Nesvéprávní lidé řeší věci jinak, aniž by jsme je dokázali pochopit.
    3. Záchod také nechápu, ale mrazák potřebují na zmražení jídla, za to pračku ne když se dá vše vyprat ručně. Je to po apokalipse a elektřiny je málo…
    4. V knížce se zmiňovalo že andělé jsou natolik pišní a arogantní že v lidech nevidí prakticky žádnou hrozbu.
    5. Otevřené věci jsou až na konci, které se vysvětlí v dalším díle. Kdyby byly uzavřené, nemá cenu psát další díl…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge