J.K. Rowling napsala knihu pod pseudonymem

Knihy Novinky

Včera k večeru obletěla zahraniční servery zpráva o tom, že J.K. stojí za úspěšnou detektivní knihou, kterou ovšem nesepsala pod svým jménem.

Robert GalbraithJ.K. v dubnu letošního roku napsala pod pseudonymem Robert Galbraith detektivní román The Cuckoo’s Calling. Kniha je označována jako „klasický kriminální román“ napsaný ve stylu knih P. D. Jamese a Rutha Rendella.

Zápletka se týká smrti problémové modelky, co zemře po pádu ze sněhem pokrytého balkónu Mayfair. Její bratr zavolá Cormorana Strikea, válečného veterána, z něhož se stal soukromý detektiv, aby její smrt vyřešil.

Strike přišel v Afgánistánu o nohu po šlápnutí na minu, zrovna se rozešel s dlouholetou přítelkyní a žije ve své kanceláři. Teď má zjistit pravdu o smrti legendární supermodelky, které nikdo neřekl jinak než Cuckoo, čímž se dostává do světa multimilonářů, rockových bohů, zoufalých designérů a variací potěšení, lákadel a svádění.

Už od dubna byl autor pod drobnohledem, protože jeho biografie zněla nanejvýš zajímavě: „Po několika letech u Královské vojenské policie se Robert Galbraith připojil k SIB (Speciální vyšetřovací skupina), což je civilní pobočka RMP. Z armády odešel v roce 2003 a od té doby pracoval v civilním bezpečnostním průmyslu. Nápad na Cormorana Strikea vzešel z jeho vlastních zkušeností a zkušeností jeho přátel, kteří se také vrátili do obyčejného života. Robert Galbraith je jen pseudonym.“ Tohle tajemství nemohlo vydržet dlouho, protože bylo jasné, že Galbraith a Rowling sdílejí stejného nakladatele a editora.

Recenzenti si knihu jen vychvalují a popisují ji jako „vzrušující debut“, mimo jiné nezapomněli poukázat na to, že je zvláštní, že mužský autor dokáže tak detailně popsat ženské oblečení. Rowling ke knize říká: „Doufala jsem, že se tajemství udrží o trochu déle, protože být Robertem Galbraithem byl osvobozující zážitek. Bylo úžasné publikovat bez toho, aniž by od knihy někdo něco přehnaně očekával a dostat zpětnou vazbu pod jiným jménem.

Podle serveru The Leaky Cauldron se knihy dosud prodalo na 1500 výtisků, což se s odhalením pravého autorova jména nejspíš mnohem zvýší. Druhá kniha od Galbraitha je očekávána na příští rok. The Cuckoo’s Calling není první knihou, kterou J.K. vydala pod mužským jménem. Originálně byla i série o Potterovi vydávána pod zdánlivě mužsky znějícím jménem – J.K. a ne Joanne – a to proto, že autorce bylo řečeno, že knihy pod mužským jménem se prodávají daleko lépe.

Zdroj informací a obrázků: HuffingtonPost.com, Telegraph.co.uk, Hypable.com, GoodReads.com

3 thoughts on “J.K. Rowling napsala knihu pod pseudonymem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge