Další velká filmová novinka, The Maze Runner

Filmy Knihy Novinky

Ačkoliv zahraniční sférou filmová adaptace oblíbené knižní předlohy Jamese Dashnera hýbe už nějaký ten čas, my vám veškeré informace i novinky o tomto očekávaném filmu přinášíme teprve teď. O to víc toho bude…

The Maze RunnerDystopicky laděná trilogie Maze Runner u nás bohužel není příliš známá. První díl v zahraničí vyšel v roce 2009 a na největším čtenářském portálu GoodReads má kniha hodnocení 3,99, ovšem s celkovým počtem 96.021 hodnocení a 12.888 recenzí. A to jsou panečku úctyhodná čísla.

The Maze Runner vypráví příběh Thomase. Ten se probudí ve výtahu a pamatuje si jenom své křestní jméno. Dál nic. Jeho paměť je prázdná. Ale není jediný. Když se otevřou dveře výtahu, objeví se více dětí, které ho uvítají do Gladeu – velkého otevřeného prostranství obklopeném kamennými zdmi.

Stejně jako Thomas, si ani obyvatelé Gladeu nepamatují, jak a proč se tam vůbec dostali. Jediné, co ví, je to, že se každé ráno otevřou dveře kamenného bludiště a každou noc se zase pevně zavřou. A každých třicet dní se u nich díky výtahu objeví nový kluk.

Thomas byl tedy očekáván. Ale hned další den se objeví nová dívka – je to vůbec poprvé, kdy do Gladeu přišla dívka. A ještě překvapivější je zpráva, co přináší. Thomas je možná mnohem důležitější, než by si představoval. Jen kdyby tak dokázal odemknout tajemství obklopující jeho mysl. Ti, kterým se podařilo na něco si vzpomenout totiž tvrdí, že Thomase už dříve viděli. Vlivem okolností se tak Thomas přidá ke skupině zvané Runners a zkusí najít cestu na svobodu.

O filmové adaptaci se začalo mluvit už v roce 2010, kdy byla mezi zvažovanými režiséry filmu Catherine Hardwicke. Ta stojí za rozjezdem filmového Stmívání. Nakonec se režisérem filmu stal Wes Ball. Za celou produkcí filmu stojí 20th Century Fox. Ball toho za sebou moc nemá. V roce 2012 získal uznání za své krátkometrážní scifi, Ruin.

Dylan O'BrienCasting se rozjel až v březnu 2013. Hlavní roli Thomase ztvární Dylan O’Brien, kterého můžeme znát z oblíbeného seriálu MTV, Teen Wolf. Roli Teresy získala hvězda seriálu Skins, Kaya Scodelario. Thomasova nejlepšího přítele, Newta, si zahraje Thomas Brodie-Sangster, jenž v poslední době zářil v seriálu Hra o trůny.

V dalších rolích se představí Ki Hong Lee (jako Minho), Blake Cooper (jako Chuck), Jacob Latimore (jako Jeff), Alexander Florex (jako Winston), Chris Sheffield (jako Ben), Aml Ameen (jako Alby), Randall D. Cunningham (jako Clint), Joe Adler (Jako Zart) a jako kancléřka Ava Paige Patricia Clarkson.

Samotný autor knižní předlohy, James Dashner, na svém oficiálním Twitteru prohlásil, že je Wes Ball neuvěřitleně talentovaný a že si nemyslí, že by se film měl objevit v kinech ve 3D, jako to v poslední době dělají skoro u všech větších filmů. Také se zmínil o scénáři, který se prý nebude do puntíku držet knihy, protože on sám není v tomto směru zase tak velký puritán, aby muselo být všechno naprosto stejně. Fanoušci se tak můžou těšit na nové a akčnější scény, ale i na staré známé a oblíbené postavy. Navíc se přiznal, že by se měl ve filmu objevit v nějaké menší roličce.

Enteirtainment Weekly na začátku května uveřejnilo také první oficiální digitální koncepci filmu:

THEMAZERUNNER1

Fanoušci na sebe nenechali dlouho čekat a vytvořili své fanmade plakáty k filmu:

Natáčení filmu oficiálně začalo v pondělí 13. května. Česká premiéra filmu je prozatím naplánovaná na 13. února 2014 (v zahraničí půjde do kin 14. února). V dalších dnech vám přineseme další zajímavosti i fotky z natáčení.

Zdroj informací a obrázků: PageToPremiere.net, GoodReads.com, EntertainmentWeekly.com

2 thoughts on “Další velká filmová novinka, The Maze Runner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge