Bratrstvo neohrožených

Knihy Představujeme Seriály

Když by se mě někdo zeptal, jaký je můj nejoblíbenější seriál, moje první myšlenky by směřovaly k seriálům Gilmorova děvčata, Veronica Mars nebo Greek, ale také by mi na mysl přišel jeden trochu méně holčičí seriál, a to právě Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers).

10 dílný seriál vznikl v roce 2001, na režisérském křesle se vystřídalo několik jmen, významnější jména se však objevily v řadách producentů. Hlavními producenty byli Steven Spielberg, Tom Hanks nebo autor knižní předlohy Steven E. Ambrose. Všichni tři spolu už pracovali na válečném filmu Zachraňte vojína Ryana z roku 1998, který Spielberg režíroval, Hanks ztvárnil hlavní roli a Ambrose zde sloužil jako válečný poradce.

Příběh sleduje jednu jednotku americké armády za Druhé světové války a její postup válečnou Evropou. Konkrétně se pak jednalo o 506. výsadkový pěší pluk 101. výsadkové divize a její rotu E neboli v angličtině „Easy Company“ (506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division). S vojáky se setkáváme při jejich parašutistickém výcviku v Táboře Toccoa v Georgii, kde se připravovali na dnes již slavný Den D, což v té době ještě vůbec netušili. Zatímco „Ryan“ sledoval vylodění v Normandii z pohledů mužů na lodích, jež jsou krvavě atakováni německými vojáky, zde „vylodění“ probíhá ze vzduchu v letadlech, kde se právě vycvičení vojáci snaží seskočit do francouzských lesů a polí. Od počátku je jisté, že ani sebelepší trénink vás vždy nemůže připravit na realitu skutečného boje a prostředí za nepřátelskou linií.

Band of Brothers 3Každý díl sleduje rotu E v nejrůznějších situacích od tréninku, přes přistání v Normandii, osvobozování vesnic, vyrovnávání se se ztrátou svých přátel a příchod nových členů až po neúprosnou zimu v Bastogne, nebo nálezem koncentračního tábora, či „dobytím“ Hitlerova Orlího hnízda.

Seriál byl vypuštěn na televizní obrazovky stanice HBO v roce 2001 a stal se do té doby také nejdražším seriálem, který byl kdy natočen. Tento rekord překonal až v roce 2010 sesterský seriál The Pacific, jenž se zaměřil na Druhou světovou válku v Pacifiku. Rozpočet Bratrstva se vyšplhal na neuvěřitelných 125 milionů dollarů a dalších 15 milionů padlo na propagaci.

Tvůrci seriálů se snažili o co největší historickou přesnost, a proto se pustili do rozsáhlého bádání o všech aspektech kolem Druhé světové války, ale i konkrétně jednotlivých postav. Většina herců byla v kontaktu s postavami, které v seriálu představovali, avšak jak Tom Hanks přiznal, v každém historickém díle vždy dojde k nepřesnostem. Postavy někdy jednaly nebo říkaly věci, jaké ve skutečnosti vyslovil někdo jiný. Trochu humornější drobností je pak skutečnost, že si postavy sundávaly helmy, aby je divák mohl lépe rozeznat i v situacích, ve kterých by si je skutečný voják nikdy nesundal. I přesto je však seriál mezi válečnými ztvárněními považován za jeden z nejpřesněji zobrazujících osudy vojáků.

Herecké obsazení seriálu je prvotřídní, a dnes ve spoustě rolí, ať už menších či větších, najdeme řádku známých jmen a tváří z filmů či seriálů. V hlavní roli se objevil britský herec Damien Lewis (The Forsyte Saga, Homeland), který ztvárnil Majora Richarda D. Winterse. Skutečný Winters zemřel před dvěma lety ve věku 92 let! Dále se například objevili Michael Fassbender (X-Men: First Class), Tom Hardy (Inception), Eion Bailey (Once Upon a Time), James McAvoy (X-Men: First Class ), Matthew Settle (Gossip Girl), Colin Hanks (syn Toma Hankse), David Schwimmer (Přátelé), Simon Pegg, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Michael Cudlitz (Southland), Jason O’Mara (Vegas).

Band of Brothers 2Jedním z mnoha faktorů, který činí tento seriál tak jedinečným, je například úvod každého dílu, kdy skuteční váleční hrdinové, co jsou předlohou pro seriálové hrdiny, s divákem sdílí své dojmy z okamžiků daného dílu.

Silnou stránkou seriálu je však skutečnost, že se nesnaží jen vyprávět válečný příběh, ale zaměřuje se na jednotlivé muže a jejich konkrétní válečné osudy a zážitky, stejně tak jako na skupinu hrdinů, kteří vždy drželi při sobě a často neváhali jeden pro druhého položit život.

Jak už je u HBO zvykem, když se do něčeho pustí, tak jedině naplno. Pokud se čtenář často rozhoduje podle obálky, u seriálu to může být znělka – právě s těmi si HBO vždy dá velmi záležet. Jejich znělky považuji za jedny z nejpovedenějších a vždy se na ně ráda dívám znova a znova, ať už je to třeba True Blood, Game of Thrones, The Pacific nebo Band of Brothers. Tato nadmíru působivá znělka musí přilákat každého, kdo má aspoň trochu rád válečnou tématiku.

Autorem knihy je zmiňovaný Stephen Edward Ambrose (10. leden 1936 – 13. říjen 2002) byl americkým historikem, spisovatelem a profesorem historie na univerzitě v New Orleans. Narodil se v Lovington, Illinois, vyrůstal však ve Whitewater, Wisconsin. Jeho otec byl lékař sloužící u námořnictva během 2. sv a Ambrose původně plánoval jít v jeho stopách, na univerzitě ho však v 1. semestru zaujala přednáška o americké historii a tak se rozhodl změnit svůj studijní obor. Proslavil se svými biografiemi o prezidentech Dwightu D. Eisenhowerovi a Richardovi Nixonovi. Knihu Band of Brothers, E Company, 506th Regiment, 101st Airborne: From Normandy to Hitler’s Eagle’s Nest napsal v roce 1992.

Hodnosti

Menší tip pro ty, co seriál ještě nikdy neviděli. Vzhledem k tomu, že se jedná o válečný seriál plný akce a vojáků ve stejných uniformách, pro lepší orientaci, kdo je kdo, bych doporučovala podívat se na seznam vojenských hodností. Na obrázku je velice detailní popis, ale stačí vědět hlavně to základní, že vojáci se rozlišují na „enlisted“ (ne-důstojníci) a „officers“ (důstojníci). V současnosti je situace taková, že kdo chce být důstojníkem, musí si projít vysokou vojenskou školou a každý, kdo jen narukuje a podepíše jim papíry, je enlisted a nikdy nemůže získat důstojnickou hodnost. Během 2. světové války však situace byla poněkud jiná.

V seriálu zazní nejeden vojenský termín, takže se někteří mohou cítit trochu ztraceně, ale každý termín je snadno dohádatelný na internetu, takže to není zas až takový problém. Další zcela základní info: americká armáda se rozděluje na několik zvláštních skupin a při překladu tak vlastně termín armáda není zcela správný. United States Armed Forces (Americké ozbrojené síly) se totiž dělí na Army (Armáda), kde slouží soldiers (vojáci), Navy (Námořnictvo), kde slouží sailors (námořníci), Marine Corps (Námořní pěchota), kde slouží marines (mariňáci), Air Force (Letectvo), kde slouží pilots, navigators a aircrew (piloti, navigátoři a letecká posádka) a poslední skupinou je Coast Guard (Pobřežní stráž). Takže říct Mariňákovi, že je voják, je v Americe hodně velké ne ne!

Jako bonus na závěr doporučuji dokument o hlavní postavě seriálu Majorovi Richardu D. Winteresovi, který na jeho počest v loňském roce namluvil Damien Lewis, jenž ho v Bratrstvu neohrožených ztvárnil.

Zdroj obrázků: Wikipedia.org

1 thought on “Bratrstvo neohrožených

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge