8 historických seriálů, které si dějiny vykládají po svém

Seriály

Máte rádi historické seriály moderní doby? Říkali jste si někdy, jestli se takhle dějiny opravdu odehrávaly, anebo se tvůrci nechali až přespříliš unést, či si historii upravili k obrazu svému? Přinášíme vám přehled těch nejzajímavějších kousků poslední doby, které si s dějinami pohrály po svém.

1. Camelot (Camelot)

camelot-1-serie

Doba vysílání: 2011
Délka: 1 řada (10 epizod)
Historické zasazení: 5. století, Anglie
O čem seriál je: Následkem náhlé smrti krále Uthera hrozí, že Británii zachvátí chaos. Kouzelník Merlin má vize temné budoucnosti, a tak dosadí na trůn mladého a impulzivního Artuše, Utherova neznámého syna a dědice, jenž byl vychován jako obyčejný chlapec. Ale Artušova chladná a ambiciózní nevlastní sestra Morgana, s pomocí nadpřirozených sil, s ním bude o královskou korunu bojovat až do hořkého konce. Toto jsou opravdu temné časy pro nového krále a jediným světlem, zářícím v Artušově drsném světě, je krásná Guinevere. Postaven před úkol sjednotit království plné klamu a rozvrácené válkou, bude Artuš čelit zásadním morálním rozhodnutím a mnoha těžkým zkouškám. Zapomeňte na vše, co jste si mysleli, že znáte … toto je příběh Kamelotu, jaký dosud nikdy nebyl vyprávěn.

2. Da Vinci’s Demons (Da Vinciho démoni)

4448-da-vincis-demons-1-serie
Doba vysílání: 2013 – …
Délka: 2 řady (8 epizod, 2. je v plánu na rok 2014)
Hitorické zasazení: doba života věhlasného vynálezce a myslitele Leonarda Da Vinci
O čem seriál je: Leonardo Da Vinci (Tom Riley) má geniální paměť i schopnost uvažovať, což je pro něj dar i prokletí. Netrvá dlouho a ocitne se v konfliktu mezi pravdou a lží, vírou a rozumem, minulostí a současností. Síly, kterým se Leonardova snaha odmítá podvolit, v čele se záhadným kultem říkajícím si Synové Mitrhasa, ale jeho schponosti a objevy používají proti němu. Mladý génius se tak stává nedobrovolným účastníkem podlých her, v nichž ho nejvíc potřebují právě ti, kteří jeho intelektem opovrhují. Hrozí, že jeho cesta za poznáním se stane i jeho skázou. Da Vinci se ale proti této hrozbě postaví a stane se z něj nezastavitelná síla, která jako zářící plamen osvítí novou temnou éru a posune ji do světla humanismu a renesance. Jeho příběh je obrazem lidského světa a nabádá všechny, aby se přidali v boji za svobodnou budoucnost.

3. The Borgias (Borgiové)

2778-borgiove-2-serieDoba vysílání: 2011 – 2013
Délka: 3 řady (29 epizod)
Historické zasazení:  slavná a nevalně známá italská rodina Borgiů
O čem seriál je: Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu – vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie – právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských – Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli.

4. Rome (Řím)

124-rim

Doba vysílání: 2005 – 2007
Délka: 2 řady (22 epizod)
Historické zasazení: antický Řím
O čem seriál je: Rok 52 před Kristem. Čtyři sta let po založení republiky je Řím nejmocnějším městem světa. Kosmopolitní metropole s miliónem obyvatel tvoří srdce obrovského impéria. Republika založená na principech sdílené moci a nelítostné individuální soutěživosti nikdy nedovolí jedinému muži získat absolutní moc. Avšak nyní se otřásají samotné základy těchto principů, podryté korupcí a nesváry. Po osmi letech válčení se dva vojáci Lucius Vorenus a Titus Pullo bezděčně ocitají ve víru událostí, které ovlivní dějiny celého Říma. Láska a zrada, vládci a otroci, muži a jejich ženy. Seriálové drama ŘÍM zachycuje bouřlivou éru mezi zánikem republiky a zrozením impéria.

5. Spartacus (Spartakus)

2334-spartacus-vengeance-2-serie

Doba vysílání: 2010 – 2013
Délka: 3 řady (33 epizod)
Historické zasazení: antický Řím
O čem seriál je: Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou.

6. Tudors (Tudorovci)

359-tudorovci-4-serie

Doba vysílání: 2007 – 2010
Délka: 4 řady (38 epizod)
Historické zasazení: středověká Anglie
O čem seriál je: Hlavním hrdinou americko-irsko-kanadské historické série Tudorovci, prozatím desetidílné, je král Jindřich VIII. Tudor, druhý panovník v rodové linii, vládce Británie první poloviny 16. století. A je víc než nespravedlivé, že pokud ho někdo zná, pak především pro značně nestandardní počet jeho manželek a milenek. I když je pravda, že jich měl skutečně mnoho a také že ne každá sešla ze světa přirozenou smrtí. Ale takový už byl středověk. Každopádně na Jindřichovi VIII. jsou i zajímavější věci. Právě on totiž změnil do té doby neotřesitelné rozložení církevních sil v Evropě a výrazně oslabil nadvládu všemocného katolicismu. A kvůli komu myslíte, že to udělal? No samozřejmě, že kvůli ženě. Jmenovala se Anna Boleynová. A Jindřich byl kvůli ní ochoten čelit hněvu Říma coby zakladatel anglikánské církve.

7. Vikings (Vikingové)

4438-vikings-1-serie

Doba vysílání: 2013
Délka: 1 řada (9 epizod)
Historické zasazení: 9. – 11. století, Skandinávie
O čem seriál je: Vikingové sledují dobrodružství Ragnara Lothbroka (Travis Fimmel), který byl největším hrdinou své doby. Představují výpravné převyprávění severských ság o Ragnarovi, jeho vikingských psolubojovnících, rodině a ukazují jeho nástup na pozici krále všech vikingských kmenů. Ragnar není jen neohroženým bojovníkem, ale zosobňuje severské tradice spočívající v oddanosti bohům. Podle legendy totiž Ragnar není nikdo jiný, než přímý potomek Odina, vládce všech bohů a boha války a bojovníků.

8. White Queen (Bílá královna)

4600-the-white-queen-1-serie

Doba vysílání: 2013 – …
Délka: 1 řada (10 epizod)
Historické zasazení: 15.století, Anglie
O čem seriál je: Bílá královna je vzrušující příběh o ženách, které se zmítají v nebezpečném boji o trůn. Čelí přitom některým z nejkrutějších hráčů v dějinách, kteří se nezastaví před ničím, aby dosáhli toho, co je v jejich zájmu, a podpořili své nejbližší. Jedná se o peický příběh o lásce, ztrátě, pokušení a lžích, zradě a vraždě, které je vetkaný do životů tří rozdílných žen. Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort a Anne Neville – každá z nich bojuje o moc a hýbe kulisami dějin.

Zdroj informací a obrázků: CSFD.cz, IMDb.com, Serialzone.cz

3 thoughts on “8 historických seriálů, které si dějiny vykládají po svém

  1. Doba vysílání: 2013
    Délka: 1 řada (9 epizod)
    Historické zasazení: 9. – 11. století, Skandinávie

    Trošku blbost ne? Vypálení lindisfarne 793 , ragnarová smrt 866 takže 9 až 11 (opomenu že je to široký rozptyl) Děj seriálu se odehrává (zatím) Na přelomu 8/9 století ( i když se tam vyskytují postavy o jednu dvě generace pozdější)

    1. Spousta postav i událostí, jež seriál vyobrazuje je z pozdější doby než vypálení Lindisfarne atd.. Historické zasazení přeci nemůžeš udělat tak, že vezmeš jenom tu nejstarší událost a hlavní postavu. Tvůrci vědí kam až se chtějí se seriálem posunout, takže to nemůžeš ohraničovat podle toho, co se tam dělo v době, kdy jsi tento komentář psal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge