10 adaptací románů Jane Austen, které by vám neměly uniknout

Filmy Knihy Představujeme Seriály

Na oblíbeném fanouškovém portálu Hypable přišli se seznamem adaptací podle románu Jane Austen a my jsme si řekli, že by byla škoda vás o něco takového připravit a ještě k tomu přidat něco svého. Podívejme se tedy, co všechno bylo natočeno či inspirováno Austen.

Už dávno jsme vás informovali o nejnovější variaci na knihy Jane Austen, tedy o Austenlandu. Je vidět, že i po letech romány Austen stále táhnou a přinášejí divákům stále nové a nové adaptace.

5 nesmrtelných klasik

10. Persuasion (1995)

persuasion

Pýcha a přemlouvání (v anglické verzi Persuasion) stejně jako Mansfieldské panství nedostává tolik adaptací. Anna Elliotová byla přemluvena k tomu, aby se neprovdávala za svého milovaného, který v té době neměl zrovna dobré životní vyhlídky. Po deseti letech se jejich pozice prohodili a jejich cesty se znovu sejdou. Annu si zahrála Amanda Root.

Navíc: Seriál Vyznání Anny Elliotové z roku 2007 se Sally Hawkins v hlavní roli.

9. Mansfieldské sídlo (1999)

mansfield

Jedna z kniha, která se na filmové plátno převádí ztěžka, hlavně kvůli tomu, že si ne všichni čtenáři oblíbili hlavní hrdinku, Fanny Price, zdá se jim až přespříliš moralizující. Patricia Rozema se ovšem rozhodla pro obměnu a původní předlohu doplnila o úryvky dřívějších příběhů Austen i jejího skutečného života. Frances O’Connor si tak zahrála příjemnou mladou ženu, která se snaží přijít na to, kam ve světě vlastně patří.

Navíc: Seriál Mansfieldské panství z roku 2007 s Billie Piper v hlavní roli.

8. Rozum a cit (1995)

Sense-and-Sensibility

První scénář z dílny oblíbené herečky Emmy Thompson, která si ve filmu také zahrála, a také první herecká role Kate Winslet, kterou budeme mít nejspíš už navždy spojenou s Rose z megaúspěšného Titaniku. Film získal cenu BAFTA a také sedm nominací na Oskara. Ve filmu se objevili také Hugh Grant, Alan Rickman, Imelda Staunton, či Hugh Laurie.

Navíc: Seriál Rozum a cit z roku 2008 s Hattie Morahan a Charity Wakefield v hlavních rolích.

7. Emma (1996)

Dalibor Milosevic

Dohazovačky, co se samy zamilují, jsou oblíbeným tématem romancí. Stejně tomu bylo i u Emmy, která si myslela, že má patent na to, kdo by s kým mohl prožít šťastný život. Její snaha provdat Harriet se nakonec obrátila proti ní samé. Gwyneth Paltrow svou okouzlující a umíněnou Emmou nadchla nejednoho diváka.

Navíc: Seriál Slečna Emma z roku 2009 s Romolou Garai v hlavní roli.

6. Pýcha a předsudek (1995)

pride-and-prejudice

Jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších minisérií BBC díky níž se do povědomí všech divaček dostal Colin Firth, seriál odstratoval jeho hereckou kariéru a už navždy mu zůstala známá nálepka uhrančivého pana Darcyho. Narozdíl od dvouhodinových filmů se v seriálu mohl klást větší důraz na jednotlivé postavy i vedlejší osudy.

Navíc: Film Pýcha a předsudek z roku 2005 s Keirou Knightley v hlavní roli.

a 5 novodobých variací

5. Lost in Austen (2008)

lost-in-austen

Amanda Price žije svým běžným londýnským životem, jen je až moc ponořená do světa románů Jane Austen. Co byste dělali, kdybyste mohli cestovat do minulosit pouhým otevřením a vstoupením do dveří své koupelny? To se totiž Amandě stane, najde Lizzie Bennett ve své vaně a vymění si s ní místo. V hlavní roli se představila Jemima Rooper, Lizzie Bennet pak ztvártila Gemma Arterton.

4. Láska podle předlohy (2007)

Jane Austen Book Club

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austen. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století. Romantický i lehce dramatický film o tom, jak se skupina lidí rozhodne zkusit, jak by fungovaly zákonnitosti knih Austen v běžném životě. V hlavních rolích uvidíte Marii Bello, Emily Blunt, Kathy Baker, Amy Brenneman či Maggie Grace.

3. Praštěná holka (1995)

clueless

Teenage verze Emmy s Aliciou Silverstone v hlavní roli. Cher se rozhodne své nové kamarádce Tai najít pana pravého, ale stejně jako v knižní předloze, se to nakonec vyvine naprosto jinak, než by očekávala. Film měl ve své době takový úspěch, že se z něj později dokonce staj stejně praštěný seriál.

2. Deník Bridget Jones (2001)

Bridget-Jones

Kdo by neznal potřeštěnou Bridget, která si o svém zpackaném životě vede deník a hledá svého vyvoleného. Autorka knižní předlohy ráda přiznává, že se nechala inspirovat Pýchou a předsudkem Jane Austen a že si svou postavu pana Darcyho z knihy „ukradla“. Hlavně se do Dracyho zamilovala díky Colinu Firthovi a bylo jí jasné, že v případě filmové adaptace to musí být právě on, kdo jej bude hrát. Renée Zellweger udělala Bridget nesmrtelnou.

1. Vášeň a cit (2007)

becoming-jane

Jaká byla Jane Austen, než se z ní stala TA Jane Austen? Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány. Mladou Jane plnou ideálů ztvárnila Anne Hathaway. Ve filmu uvidíme události, jež mohly ovlivnit její život natolik, že se později otiskly i do jejích románů. Nečekejte ovšem historickou přesnost, ale spíše nenaplněnou romanci.

Zdroj informací a obrázků: Hypable.com, CSFD.cz,

4 thoughts on “10 adaptací románů Jane Austen, které by vám neměly uniknout

  1. Skoro vše jsem viděla. Momentálně se dneska budu dívat na poslední díl Lost in Austen, je to šílená kravina plná naprosto nelogických kravin, ale já se u toho bavím 🙂

  2. Jak jsem zjistila, moc jsem toho ještě tedy neviděla. 🙂 Jen Rozum a cit, Pýcha a předsudek a pár scének z Anny a ten seriál BBC. Z těch novějších jsem viděla Vášeň a cit – ten film je naprosto dokonalej, nevím, jak moc je pravdivý, ale je úžasný a smutný. :/ Potom ještě Bridget. 🙂
    Kane recently posted…Kouzelná knihovnička 4My Profile

  3. Já teda osobně nejvíc miluju Northangerské opatství (2007), protože jsem v sobě našla posedlost pro JJ Feilda=oD, ale taky miluju Pýchu a předsudek, která je pro mě druhou nejoblíbenější, osobně jsem zjistila, že jsem zničehonic začala upředňostňovat verzi s Colinem Firthem víc než s Keirou Knightley, teď jsem pustila konečně do čtení, protože jsem si řekla, žeuž jsem dost zkazila filmovejma adapacema.
    Taky moc nemám ráda moderní pojetí, čehokoli, ať se to týká Romea a Jůlie nebo čehokoliv jiného, líbí se mi ten punc té jistoty, že je to „opravdové“ že v téhle době to má být, ale zjistila jsem že ač jsem právě proti takovému pizdění starých předloch, Austenland (V zemi Jane Austenové) je můj idol a moje vyjímka co potvrzuje pravidlo.. a shodou náhod tam taky hraje JJ Feild=oDD

    Ale když si pak všechny romány srovnám vychází mi stále z toho,že Lizie Benetová z Pýchy a Předsudku, je nejlepší hrdinka ze všech, protože například.. Emma se mi zdá příliš hloupá a že se zbytečně dovšeho moc plete, Cathernin (Northangerské opatství) je taky taková hloupoučká a bez schopnosti svobodně uvažovat, O slečnách z Rozumu a citu si snad ani názor nedokáži udělat.. jedna mi přijde moc sobecká ta druhá zase nezúčastněná, jako by byla nahonem do příběhu zapsána, protože nebyl nikdo kdo by řešil závažnější otázky. Annu jsem ještě nebyla sto zhlédnout, ale brzo i ta projde mým sítem. No a Mansfieldské panství jsem prozatím viděla to z roku 2007 a největší radost, kterou jsem z toho měla byla, že bratra Fanny Priceové hrál Joseph Morgan můj další obrovský oblíbenec, jinak mi přišel příběh – např. když ho srovnám s pýchou a předsudkem, nebo třeba s Emmou – ne tak naplněný, ale také mě do slepé uličky mohla samozřejmě zatáhnout špatná zpracovanost, protože jak jsem už poukazovala knížky právě začínám konečně číst…

    Eliška – Lizie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge