KNIŽNÍ RECENZE: The Lonely

Knihy Knižní recenze

Tento román jsem otevřela proto, že mě velice zaujala temná a rozhodně působivá obálka, která pokládá poměrně hrozivou otázku: Jak daleko byste zašli, abyste našli sami sebe? Už kvůli ní jsem ani nečekala, že by příběh uvnitř byl jen další obyčejnou, sladkou new adultkou.

LonelyAutor: Tara Brown
Počet stran: 356 (ebook)
Datum vydání: 8.4.2013
Žánr: new adult
Věková hranice: 19+

Emalyn Spicer zná osamělost velice dobře. Žije s ní už od raného dětství a i její současný život je těžce ovlivněn její nemocí – trpí obsedantně kompulzivní poruchou. Za věcně působícím názvem se skrývá nemoc, která ji nutí žít podle sebou vytyčených pravidel a v neustálém strachu, zda něco může a nesmí, aniž by pro to měla racionální vysvětlení. Při zemi a zdravém rozumu ji drží jen její nebetyčnou trpělivostí oplývající nejlepší kamarádka Michelle a tajuplný mecenáš, který ji podporuje, financuje jí studia a pomáhá jí směrovat její skutky. Emalyn se navzdory své nemoci snaží žít relativně normální život a nachází i lásku v podobě studenta Sebastiana. A v jediném okamžiku se jí její život převrátí naruby, když ji unesou nepřátelé jejího mecenáše.

Emalyn je neuvěřitelně zvláštní hrdinka, která se nevyzná ani sama v sobě. Nikoho k sobě pořádně nepouští, obává se komukoli otevřít, žije ve svém uzavřeném světě ovládaném nemocí a z ní vyplývajícími pravidly a zvyky, takže to, čím v zajetí prošla, jí sice na jednu stranu pomohlo, na druhou ji to poznamenalo ještě více.

Zajímavou paletu postav doplňují Michelle, úžasná kamarádka do deště, jakou by ve svém životě potřeboval a chtěl každý, Emalynin osobní strážce a řidič Stuart, v němž se toho skrývá více, než se na první pohled zdá. Mladík Sebastian se sice zpočátku zdá jako ten pravý, je neuvěřitelně trpělivý, ochotný dát Emalyn vše, co potřebuje, jen aby ji mohl mít při sobě, ale vzhledem k dalšímu vývoji románu zde hraje jen druhé housle. Ovšem i on něco tají a skrývá. Výraznou postavou, o které se už z jejího principu příliš nedozvíme, je Emalynin tajuplný mecenáš. Tomu se výraznějšího partu dostane až v druhé polovině románu, v níž na Emalyn, a tím pádem i na čtenáře, čeká mnoho šokujících překvapení.

The Lonely nabízí poměrně temný, na psychiku a city čtenáře náročný příběh, který není pro každého, a především není tím, čím se zpočátku zdá. První kapitoly sice působí jako úplně obyčejná new adultka o tom, kterak se vysokoškolačka znevýhodněná svou nemocí snaží najít místo ve světě, lásku atd., ale po jejím únosu nastává zlom, kdy čtenář nestíhá sledovat, co se to děje a především proč se to děje. A právě příběh od tohoto okamžiku dál není pro nijak slabé či mírumilovné povahy.

Kniha není obyčejnou romantickou newadultkou. Jde o hodně temný, silný a neobyčejný příběh, v němž i erotická stránka je mnohem temnější a drsnější, než co dle mé zkušenosti bývá v žánru new adult zvykem. Nejen proto, ale především kvůli emoční a psychické náročnosti bych román doporučila spíše starším čtenářům a čtenářkám, kteří si jsou plně vědomi toho, že život není plný radosti a rozkvetlých luk. Že život má svou odvrácenou, zlou tvář, a umí ublížit a poznamenat.

Nepovažuji se za útlocitného člověka, ale tento román mnou od své druhé třetiny velice otřásl a zanechal ve mně dosti rozporuplné pocity. Nevěděla jsem, zda se mi to líbí, nebo autorku za to, čím nechala své hrdiny projít, nenávidím. Ale rozpoutat ve svém čtenáři emoční vír dokáží asi jen ty nejneobyčejnější příběhy. A mezi ně The Lonely bezesporu patří. Není to román pro každého. Je temný, syrový a dokazuje, že ať se snažíte ukrýt jakkoli, minulost si vás najde a nedá vám zapomenout. A nejspíš proto je tak úchvatný.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

4 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: The Lonely

  1. Z žánru new adultek si zatím vybírám ty „ne až tak úplně klasické“, takže tuhle určitě zařadím na seznam k přečtení. Díky za tip! 🙂

    1. Tak tenhle příběh je všechno, jen ne „klasický“. Dej vědět, jak se ti to líbilo. U mě patří tenhle román k nejlepším new adultkám, jaké jsem přečetla.

  2. Jsem zaháknutá. Asi to bude chtít přesné načasování, ale půjdu do ní. Díky za recenzi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge