KNIŽNÍ RECENZE: Gameboard of the Gods

Knihy Knižní recenze

Tak trochu dystopie, tak trochu sci-fi, postapokalyptický román, detektivka, mytologické drama a romantika. První díl série Age of X od Richell Mead si z každého žánru bere kousek. Mírně chaotické, ale skvělé čtení.

Gameboard of the GodsAutor: Richelle Mead
Série: Age of X
Díl: první
Počet stran: 448 (hardcover)
Nakladatel: Dutton Adult
Datum vydání: 4.6.2013
Žánr: dystopie, scifi, apokalypsa

Děj se odehrává v blízké budoucnosti, kdy se lidstvo dává dohromady po epidemii viru Mephistopheles. Státem řízené genetické úpravy lidí dávají vzniknout novému druhu člověka tzv. plebejcům, kteří jsou vůči viru odolní.

Nejsilnější zemí se stává Republic of North America (RUNA) a všichni ostatní jsou jako země třetího světa (něco jako Kapitol versus zbytek distriktů). Na pořádek dohlíží preatoriáni, speciálně cvičení a upravení vojáci se super rychlým metabolismem a odolností snad vůči všemu. Společnost je rozdělena do kast, náboženství je potíráno a v oficiálních kostelech zvaných „Church of Humanity“ se káže hlavně státní propaganda.

Praetoriánka Mae Koskinken se zaplete do rvačky na pohřbu svého bývalého milence. Místo suspendování se však dočká trestu v podobě zvláštní mise – z vyhnanství má být povolán Justin March, aby vyšetřil sérii záhadných vražd, o kterých se RUNA domnívá, že jsou nábožensky motivované. A teď to začíná být zajímavé. Mae Justina sice najde, ovšem ten vystupuje pod jménem svého přítele.

Po společně strávené noci Mae zjišťuje, že právě prožila nejlepší chvíle svého života a Justin si uvědomuje, že našel tu pravou. Tu, s níž rozhodně nemůže být. Společníky mu totiž dělají dva havrani – Horatio a Magnus – pozůstatek dohody s tajemným Bohem, která bude zpečetěna přijetím ženy, jež je pro Justina vyvolenou. Paktovat se ale s bohy, na něž dnes věří už jen fanatici, které Justin sám reguluje a posílá do vězení, je ale to poslední, co by si přál, a tak si během celé knížky užijeme parádní jiskření mezi Justinem a Mae.

Mae je Justinovi přidělena jako bodyguard a společně s jeho chráněnkou Tessou odjíždějí do RUNA. Mají pár týdnů na to, aby zjistili, kdo vždy o úplňku zabíjí stříbrnou dýkou místní příslušníky vyšší vrstvy, aniž by po sobě zanechal jedinou stopu. Justin dost chlastá, bere drogy, skáče z průšvihu do průšvihu a doufá, že jeho pobyt v RUNA bude prodloužen na neurčito. Mae je zodpovědný a loajální voják, který ale postupem času zjišťuje, že bohové, ve které nevěří, přece jen existují a ona nešťastně zapadá do jejich mocenské hry.

Malá Tessa nastupuje do školy a dává nám nahlédnout na moderní svět z pohledu dívky, co nemá absolutně ponětí o technologiích a z domova si pamatuje, že s chlapcem se bez garde ven nesmí. Ve hře je ještě Justinova sestra, jeho ex – kněžka tajného náboženství, kamarád ze školy kanidudjící na konzula a hlásající příchod nového věku, a nakonec i bývalý kolega, specialista na technologie, který žije se svým záhadným přítelem na venkově a pěstuje víno. Mazec!

Nenechte se ale odradit podivně překombinovanou zápletkou a charaktery postav, které jsou mírně řečeno fakt divné. Knížka se čte výborně, děj je svižný, dostatečně zajímavý i originální. Určitě to není tak dobré jako Vampýrská akademie, ale stoprocentně lepší než Sukuba. Mínusem je další pro Richelle typický vzorec „oba-se-děsně-přitahujeme-ale-nemůžeme-být-spolu“. Dá se čekat, jak to celé dopadne.

Příběh je tajemný i vtipný zároveň. Jen škoda, že se praetoriání můžou opít asi jen tak na 10 minut, pokud dají láhev tequilly na ex, s opilou Mae by byla větší sranda. Jako hlavní hrdinka je trochu nudná a naivní, i když je „total badass killer“, kterého se všichni bojí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge