Amiši podle Beverly Lewis

Filmy Knihy Představujeme

V našich končinách toho příliš o lidech, co si říkají Amiš, nevíme, ale jistě už mnozí z vás v aspoň některém americkém filmu či seriálu na ně narazili a ani o tom nevíte. O co se tedy jedná?

the-shunning2Amiš (v angličtině Amish) je křesťanská odnož přistěhovalců z Německa a německy mluvících zemí. Jejich počátky se datují už do 16. století ve Švýcarsku, ale na území dnešních Spojených států se začali utvářet v průběhu 18. století.

Amišské komunity se vyznačují svým střídmým a tradičním stylem života. Celý jejich svět působí jako by se tam čas zastavil několik století nazpět, avšak zároveň často v kombinaci s některými moderními prvky.

Nepoužívají žádné elektronické vymoženosti moderní doby (auta, mobily, televize, apod.), oblékají se do prostého venkovského oblečení. Jsou také pacifisté, muži mají zakázáno vstoupit do armády a ženy jsou podřízené mužům, tak jak to bylo ještě v dobách před emancipací.

The ShunningŽijí prostým venkovským stylem života a živí se především zemědělstvím. Další zvláštností je, že díky naprosté izolaci od okolního světa si dokázali zachovat svůj původní dialekt a nepodlehli tak vlivu angličtiny a mluví tzv. pensylvánskou němčinou. Tyto komunity žijí převážně na území států Pensylvánie, Ohio, Indiana a New York a pak v kanadském Ontariu. Na území dnešních Spojených státu žije zhruba 281 000 Amišů.

Jednou z nejznámějších autorek píšící o Amiších je Beverly Lewis. Na tuto autorku jsem narazila díky filmovému zpracování její knihy The Shunning (1997) pro televizní stanici Hallmark z roku 2011 s Danielle Panabaker v hlavní roli.

Danielle ztvárnila mladou dívku Katie Lapp, která se dostala do sporu se svými rodiči a svojí komunitou a byla tak vystavena „zkoušce“ či „trestu“, kdy je tzv. Shunned, což v praxi znamená, že se musí stranit lidem a vyhýbat jakémukoliv kontaktu se svými blízkými a svojí komunitou.

The ConfessionFilmové zpracování nese stopy televizního filmu, odpovídá tomu jeho délka i styl zpracování, ale v mnoha směrech dokáže potěšit více, než kdejaký hollywoodský romantický film. Přináší zajímavé a poutavé nahlédnutí do Amišské komunity a kultury a díky jeho úspěchu na televizním poli se v květnu roku 2013 dočkalo svého pokračování, The Confession.

Zásadní změnou zde však byla výměna hlavní hrdinky Katie, kterou místo Danielle Panabaker ztvárnila Katie Leclerc. Ta se proslavila zejména rolí hluché dívky Daphne v seriálu Switched at Birth, kde jednu z jejích maminek hraje Lea Thompson (skutečná máma Zoey Deutch aka Rose Hathway).

Druhý díl se však primárně odehrává mimo Amišskou komunitu. Teď už jen doufat, že Hallmark natočí i třetí a závěrečný díl této série, The Reckoning.

Zdroj informací a obrázků: IMDb.com, Wikipedia.org,

3 thoughts on “Amiši podle Beverly Lewis

  1. Děkuji za tip. S Amiši jsem se zatím setkala jen v komedii Vidláci. Myslím, že především první z těchto filmů bude tématiku představovat v poněkud realističtějším duchu. Určitě se na oba filmy podívám.

  2. Tak jsem si přečetla knížku a neřekla bych, že mě zaryté ateistce se bude líbit křesťanská literatura 😀 Každopádně, film je dobrý začátek, když člověk chce se vůbec něco dozvědět o Amish lidech, ale knížka byla v tomhle mnohem důslednější (jak tomu už bývá). Takže člověk mnohem víc pronikne do toho pomalého tempa jejich životů a i přesto, že jsem to viděla relativně nedávno, tak mi knížka přinesla několik wtf momentů a napětí. Takže určitě si dříve či později přečtu další knihy od Beverly Lewis.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge