KNIŽNÍ RECENZE: Skrytá

Knihy Knižní recenze

 Věříte v existenci andělů? Co když žijí v jiné dimenzi a vyskytují se i v našem světě? Možná nebojují proti bytostem pekelným, ale proti vlastnímu druhu.

SkrytaAutor: Marianne Curley
Originální název: Hidden
Série: Avena
Díl: první
Počet stran: 325 (EN), 288 (CZ)
Datum vydání: 5.3.2013 (EN), 5.6.2013 (CZ)
Žánr: young adult, paranormálno, andělé
Nakladatel: Bloomsbury (EN), Jota (CZ)

O Ebony by se dalo jen těžko prohlásit, že je obyčejná americká středoškolačka. Přestože se o to ze všech sil snaží, nemůže ignorovat fialovou barvu svých očí nebo svou nadprůměrnou sílu, rychlost a výborný sluch. Ještě před nedávnem ji matka učila doma, nikdy neopustila rodné údolí Cedar Oakes a rodiče ji střeží jako oko v hlavě. Jenže s ní o její odlišnosti odmítají mluvit a veškeré Eboniny pokusy skončí hádkou. Většinu volného času tak tráví ve stájích a na projížďkách s kamarádkou Amber.

Zato Jordanovi osud moc nepřál. Otce má ve vězení, matka mu dávno umřela a pěstounských rodin vystřídal víc, než dokáže spočítat na prstech. Teď žije v ubytovně a doufá, že to nejhorší už má za sebou. Pak potká Ebony a jeho život nabere úplně jiný, nečekaný směr.

Ebony a Jordan se seznámí díky jedné tak trochu zvláštní středoškolské diskotéce s dozorem. Pro Jordana se večer nevyvíjí úplně nejlépe, narazí na svého bývalého nejlepšího přítele Adama, který se mu chce pomstít za smrt mladšího bratra. A tak se dostane do nemocnice, kde mu podají pomocnou ruku dva andělé, Thane a Isaac. Později se ukáže, že nic není zadarmo.

Autorka v sérii Avena přichází s myšlenkou existence čtyř různých dimenzí. Země je říší smrtelníků, Skade odpovídá naší představě pekla, do nebeského Peridis putují duše a v Aveně žijí andělé. Právě v Aveně byla před lety unesena dívka jménem Ebrielle, kterou Thane a Isaac hledají. Až nyní nalezli klíč k tomu, kde se Ebrielle nachází – Jordana. Jenže přesvědčit Ebrielle, která byla vychována jako člověk, k návratu, nebude tak jednoduché.

Samozřejmě nesmí chybět odvěký boj dobra se zlem. Na jedné straně stojí padlý anděl, Temný princ Luka, jenž si dívku vybral za svou ženu. Na té druhé je to právě zlatovlasý svalnatec Thane, kdo bojuje za čest a život své Ebrielle. A do toho všeho vzniká mezi Jordanem a Ebony dost silné pouto. Čert aby se v tom vyznal.

Spád děje není nijak rychlý, pohledy Ebony a Jordana se často překrývají. Většina i těch zdánlivě „nudných“ scén je však důležitá pro další vývoj, nechybí však ani několik nečekaných zvratů. Hlavní hrdinka navíc netrpí přehnaně sebedestruktivními sklony a stojí nohama pevně na zemi. Nevěří hned každé báchorce, kterou jí někdo navykládá. V prvním díle trilogie se sice neodehraje nic převratného, ale i tak to ve vás zanechá semínko zvědavosti, jak to asi bude pokračovat.

Zdroj informací a obrázků: Jota.cz, goodreads.com

6 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Skrytá

  1. Tak ty dimenze zní hodně zajímavě. Člověk je vždycky rád za nějaký nový nápad, když je tolik podobných světů, příšer a tak. 🙂 Ale nevím, jak se znám určitě by mě strašně rozčilovalo, že pořád nevěří, že je jiná, když má takové schopnosti a výrůstky na zádech či co. 😀

    1. Tak v podstatě ji vychovávali v izolaci, učili doma, nikdy nebyla mimo to jejich údolí, až střední školu si „vydupala“, v takhle konstantním světě je těžké přijmout něco nového a těžko uvěřitelného. Ale mě ta knížka utekla tak rychle, že jsem neměla pořádně čas se rozčilovat 🙂

  2. No, tak podle recenze to vypadá dost dobře. Nejspíš si ji o prázdninách zkusím vypůjčit 🙂

  3. To jsi četla angličtině nebo si to koupila přes e-shop či co? 😀 mně jakože vážně na**alo že posunuli vydání

    1. Nakladatelství Jota nám poskytlo elektronickou verzi k recenzi 🙂 Posun o týden není zase až taková hrůza.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge