KNIŽNÍ RECENZE: Dech

Knihy Knižní recenze

Dokážete si představit svět bez rostlin a stromů? Svět proměněný nedostatkem kyslíku ve vyprahlou poušť? Zhluboka se nadechněte, mimo město pod kupolí to může být váš nádech poslední.

DechAutor: Sarah Crossan
Originální název: Breathe
Série: Dech (Breathe)
Díl: první
Počet stran: 373 (EN), 264 (CZ)
Datum vydání: 2.10.2012 (EN), 4.4.2013 (CZ)
Žánr: young adult, dystopie
Nakladatel: Greenwillow (EN), Baronet (CZ)

Ocitáme se v Kapsuli, městě pod kupolí ovládaném společností Dech, která zajišťuje obyvatelům města dostatek kyslíku – za nějž ale občané musí tvrdě zaplatit. Doslova. Spotřebujete více kyslíku, než je pro váš dům povoleno? Zaplatíte poplatek. Mít děti se tak stává záležitostí nákladnou, jelikož i za jejich kyslík se musí platit. Jen bohatí si mohou dovolit zaplatit kyslík na sport i častější sex. I za spotřebu kyslíku při rychlejší chůzi platíte poplatek.

V takovémto světě žijí spolužáci Quinn, Alina a Bea, tři dospívající pocházející z různých vrstev společnosti a mající tak v městě pod kupolí různá práva a možnosti. Všichni tři se souhrou náhod a událostí ocitají v divočině mimo Kapsuli, s kyslíkem na dva dny. A brzy mají zjistit, že nic není tak, jak si svět celá léta myslel.

Quinn patří do vyšší vrstvy, jeho otec má ve společnosti Dech vysoké postavení a Quinn tak nikdy netrpěl nedostatkem vzduchu, ani z toho plynoucími omezeními. Na rozdíl od jiných privilegovaných tzv. Prémiů není namyšlený. Quinn má povahu kamaráda do deště, který pomůže, kdykoli je třeba, a nedá dopustit na svou kamarádku Beu, ačkoli její city vůči němu nevidí.

Bea pochází z chudé rodiny dělníků tvrdě se lopotících každý den, aby se mohli o den déle volně nadechnout, z vrstvy nejchudších obyvatel města. Je to sympatická, chytrá, ctižádostivá dívka toužící se dostat mezi Prémie, aby získala pro svou rodinu neomezený přístup ke kyslíku a ulevila tak svým rodičům v jejich údělu.

Alina je tajnou členkou odbojové organizace, která si dala za cíl vypěstovat co nejvíce stromů, opět oživit svět a porazit tak společnost Dech, jež obchoduje s tím, co je pro lidstvo nejdůležitější – s možností dýchat. Alina je silná, nekompromisní, tvrdohlavá, odhodlaná, přestože je zpočátku čtenářům představena jako chladnokrevná dívka schopná všeho, postupně se čtenářům otevírá a ukazuje tak své laskavé srdce.

Dech je prvním dílem dystopické série, která přichází jak s neotřelou myšlenkou, tak s originálním zpracováním, ačkoli základní kostra příběhu a představeného světa může v čtenáři vyvolat pocit deja vu.  Stejně jako v mnoha jiných dystopiích i zde nalezneme vládu utiskující občany represivními pravidly a nařízeními, rebely, kteří znají pravdu a bojují za ni, a v hlavních rolích dospívající, vyvolené postavit se diktátorskému režimu.

Základní a notně okoukanou kostru ovšem skvěle doplňují výborně vyobrazené hlavní i vedlejší postavy, které do příběhu přinášejí řadu překvapení. Jsou uvěřitelné a sympatické, padouchům zlo věříte, klaďasům držíte pěsti, byť svou cestu nebudou mít jednoduchou.

Vystavění světa má svoje díry a v některých okamžicích působí lehce přitažené za vlasy. Vše ovšem přesně spadá do kulis příběhu, tudíž děj nijak výrazně neklopýtá. Základní premisa světa, tedy planeta bez kyslíku, vnáší do příběhu množství technických informací týkajících se chemického prvku kyslík a jeho naložení s ním jak v lidském těle, tak v dýchatelném vzduchu.

Pozitivem a v žánru neokoukaným prvkem, který z velké měry stojí za čtivostí příběhu, je vyprávění v ich-formě ze střídajících se úhlů pohledu všech tří hlavních protagonistů. Děj tak velmi rychle ubíhá a neustálé střídání pohledů nutí otáčet na další stránky. Navíc příběh sledujeme ve třech souvislých liniích, jež se střídavě střetávají a rozdělují a čtenáři tak nabízí možnost sledovat příběh z více stran a pohledu příslušníků různých vrstev společnosti, aniž by se čtenář ve třech různých příběhových liniích zamotal.

Dech je sice vystaven na kostře, jakou má většina dystopických příběhů, nabízí ovšem sympatické postavy, originální pojetí světa, akční sekvence, mrazivé náhledy do minulosti, mnohá překvapení a také něco navíc – krom toho, že otevřeně mluví o sexu a v náznacích také o homosexualitě, nutí k zamyšlení nad ekologickým jednáním lidstva a probouzí tak myšlenku, co kdyby se to opravdu stalo – vždyť k tomu lidstvo už teď směřuje.

Zdroj informací a obrázků: Baronet.cz

2 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Dech

  1. Myšlenka města pod kupolí se v poslední době opakuje dost často a jelikož už mám za sebou Simpsonovi ve filmu i Pod kupolí od Kinga, do třetice do toho nepůjdu.
    Díky ale za pěknou recenzi.

    1. V Simpsonových šlo, pokud vím, o odkaz na Kinga, jehož román Pod kupolí stojí na dění v městě POD touto kupolí. Dech stojí na tom, co se odehrává MIMO tuto kupoli 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge