Je libo steampunková verze Poea?

Knihy Představujeme

Maska červené smrti, dílo, které si většina z nás spojí s tajemným Edgarem Allanem Poe. Jedná se o povídku, kde Princ Prospero pořádá bál, kterého se rozhodne zúčastnit i nebezpečná Červená smrt. Bethany Griffin se ji rozhodla napsat po svém.

Masque of the Red DeathKniha je zasazena (jak už steampunk napovídá) do 19. století. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Araby Worth. S tou se setkáváme při návštěvě klubu s poněkud uvolněnou morálkou. Araby se nechává unášet na vlně drogového opojení a snaží se tak zapomenout na nesnáze všedních dnů.

Svět se nachází v postapokalyptickém období. Všude kolem je jen smrt a bída. Zemí se prohnal jakýsi mor, který krutě zabíjel všechny kolem sebe. Avšak byl to otec Araby, kdo přišel na prevenci proti onemocnění a vynalezl masky na spodní část obličeje, skrz ně se dá dýchat zdravý vzduch.

Araby se přátelí s energickou dívkou April, jež je neteří prince Prospera, který ovládá výrobu ochranných masek. Bohatí si tak žijí v relativním bezpečí, zatímco chudí živoří v bídě a špíně, a umírají na zákeřný mor.

Araby se relativně ve stejnou chvíli blíže seznamuje s mladým Willem, jenž pracuje v onom klubu a zároveň potkává revolucionářského bratra April, Elliota. Ten pak Araby zaplétá do boje proti svému strýci a Araby se tak pomalu nachází uprostřed všeho dění.

Celou knihou se vine ponurá atmosféra a často i beznaděj nad lepší budoucností. Smrt je všude kolem a Araby ji vnímá velice bolestně. Jako hrdinka vystupuje chvílemi jako naivní dívka, která teprve objevuje, kam až sahá moc bohatých, ale zároveň je hrdinkou, co sama prožila těžké okamžiky. Setkala se smrtí až příliš zblízka a je z celé duše odhodlaná si zachovat odstup, aby jí nikdo a nic nemohl takto znova ublížit. V průběhu knihy se také začne rýsovat milostný trojúhelník. Avšak s kterým z hrdinů Araby nakonec skončí, vůbec není jisté.

Masque of the Red Death je prvním dílem, který vyšel v dubnu 2012. Druhý díl nese název Dance of the Red Death a vyjde již v červnu 2013. Podle informací by mělo jít o závěrečný díl.

Zdroje informací a obrázků: BethanyGriffin.blogspot.com, GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge