Co takhle Pokoj s vyhlídkou?

Filmy Knihy Představujeme

Román Pokoj s vyhlídkou byl napsán roku 1908 anglickým spisovatelem E. M. Forsterem. My vám přinášíme pohled na jeho dvě filmové adaptace.

A Room With A View (1985)Forster byl známý svým kritickým a ironickým přístupem k anglické společnosti na počátku 20. st. Ve svých románech se často zabývá třídní nerovností a pokrytectvím ve společnosti. Pokoj s vyhlídkou (A Room With a View) společně s Rodinným sídlem (Howards End) a Kam se bojí vkročit andělé (Where Angels Fear to Tread) patří k jeho nejznámějším románům.

Pokoj s vyhlídkou seznamuje čtenáře s mladou dívkou, Lucy Honeychurch, v okamžiku, kdy přijíždí se svojí postarší sestřenicí Charlotte do Florencie. Lucy přichází do Itálie jako mladá a nezkušená dívka, co nezná svět a lidi mimo okruh její společenské vrstvy.

V hotelu, kde se ubytují, se seznamuje s několika dalšími hosty a zde započne její přerod v typickou představitelku mladé generace počátku 20. století, která se touží osvobodit od morálky svých viktoriánských rodičů a chce poznat svět a život se vším co nabízí. Lucy přistupuje k lidem bez předsudků a touží po svobodě, a tak vyhledává společnost volnomyšlenkářského pana Emersona a jeho syna George a spolu s nimi poznává nejen ulice Florencie, ale i samu sebe. Její sestřenice Charlotte je pak typickou představitelkou starší společnosti, co lpí na přísné morálce a konzervativním smýšlení. A proto jsou pro Charlotte oba Emersoni nevhodnými společníky pro Lucy.

A Room With A View (2007)Román je rozdělen na dvě části, které stejně jako postavy mezi sebou tvoří jistý kontrast. Zatímco první část se odehrává v Itálii, jež zde představuje místo plné vášně a svobody, druhá část se odehrává v upjaté a konzervativní Anglii. Po návratu do Anglie Lucy přijímá nabídku k sňatku od Cecila Vyse, který je sofistikovaný a namyšlený Londýňan, ale zároveň však bojuje se svými city k Georgovi. Ten ji totiž miluje a respektuje, a chce jí dát svobodu jako své partnerce.

Nejznámější filmová verze tohoto románu pochází z roku 1985 od režiséra Jamese Ivoryho, kde si hlavní roli Lucy zahrála teprve devatenáctiletá Helena Bonham Carter, a pro kterou to byla její druhá role. O sedm let později si pak zahrála postavu Caroline Abbott z dalšího románu E. M. Forstera Kam se bojí vkročit andělé spolu s Rupertem Gravesem, který si zde zahrál jejího bratra Freddyho. Ve filmu se objevilo několik významných herců. Charlotte ztvárnila Maggie Smith, postavu výstřední spisovatelky Eleanor si zahrála Judi Dench, George Emersona pak Julian Sands a postava poněkud zvláštního Cecila připadla na Daniela Day-Lewise. Film mimo jiné získal tři Oscary a na dalších pět byl nominován.

V roce 2007 natočila britská televizní stanice ITV podle knižní předlohy televizní film, avšak film získal spíše kritiku jak ze strany kritiků, tak i diváků. Film se značně odlišoval od knihy nejen co se scén týkalo, ale i v otázkách některých hlavních témat, které kniha představovala. V neposlední řadě se scénárista Andrew Davies rozhodl napsat konec podle svých představ, za což si u diváků vysloužil kritiku ze všeho nejvíce.

Zdroj obrázků: IMDB.com

3 thoughts on “Co takhle Pokoj s vyhlídkou?

  1. hmmm, tak film z roku 1985 mě i přes dobré herecké výkony nenadchl. Scénárista jakoby vypíchl hlavní pasáže z knihy a zcela vynechal přechodové prvky. Jelikož jsem nečetla knížku, byla jsem nucena si spoustu věcí domyslet a zároveň jsem kroutila hlavou, proč je tam proboha to či ono. 🙁

  2. Tak to mě mrzí, já už viděla film dřív a teď nedávno, když jsem četla knihu jsem jej u toho sledovala znova a musím říct, že ty scény se docela dost držely knižní předlohy. Mě prvně přišlo zvláštní to jmenování těch kapitol v tom filmu, ony jsou takto pojmenovaný i v knížce, ale teď mě to přišlo docela vtipný, třeba na tom konci, jak Lucy všem „lhala“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge