KNIŽNÍ RECENZE: Connected

Knihy Knižní recenze

Co kdyby se „jednou za život“ mohlo stát dvakrát? Román Connected jsem otevřela s tím, že půjde jen o další romanci. Nejen, že mě překvapilo, jak neobyčejný příběh Connected vypráví a jak velkou roli v něm hraje hudba, ale především se mnou příběh Dahlie pořádně zamával.

ConnectedAutor: Kim Karr
Série: Connected
Díl: první
Počet stran: 364 (ebook)
Datum vydání: 22.3.2013
Žánr: new adult
Věková hranice: 18+

Dahlia Londonová má milujícího partnera, báječné přátele a život, který ji sice nejednou velmi potrápil, nyní se ale zdá, že jí všechny dřívější útrapy vynahrazuje naprostým štěstím. Na vysoké škole na večírku ovšem potká zpěváka místní kapely Rivera Wildea, s nímž cítí okamžité, nepopiratelné propojení, jako by byli dvěma polovinami jedné duše. Jenže Dahlia má přítele Bena, a tak od Rivera ještě téhož večera odejde.

Svět se jí roztříští na kusy, když je Ben, jediná konstanta jejího života a poslední člověk, co jí z jejích milovaných zbyl, při přepadení zabit. Dahlia se po dlouhou dobu snaží vzpamatovat ze ztráty milovaného, snaží se přežít další den. A pak ji její práce zavede na interview s nyní slavnou rockovou hvězdou Riverem Wildem, který na ni ani po letech nezapomněl. Společně se snaží vyléčit emocionální trauma, jaké pro Dahlii představovala Benova smrt. Brzy ovšem začne Benova minulost vystrkovat růžky a Dahlia s Riverem zjistí, že Benova smrt nejspíš nebyla náhoda.

Dahlia je velmi silná hrdinka, která ve svém životě zažila jen smutek a trápení. Navenek působí křehce a zranitelně a taková také je, uvnitř v sobě ale nachází sílu postavit se všem nepřízním osudu, sílu překonat jedny z největších hrůz, jaké mohou člověka v životě potkat – ztráta rodiny a ztráta milované osoby. River je charismatický a sebevědomý úspěšný zpěvák, jež se pro ni zdá dokonalý. Je milující, chápavý, trpělivý, je pro Dahlii oporou, aniž by se snažil Bena v jejím životě nahradit. Svou žárlivost na památku Dahliina zesnulého snoubence nedává nijak najevo, jen se snaží být pro Dahlii dokonalým mužem, s nímž bude chtít strávit zbytek života, přestože před Dahlií cosi skrývá a zatajuje.

Na románu je patrné, že je autorka velkou fanynkou hudby. V románu na vás dýchá z každé stránky. Všechny kapitoly jsou uvedené slokami písní, které určitým způsobem děj daných kapitol charakterizují. Zároveň se čtenář dočká citací z reálných písní i v průběhu děje. Čtenáře zběhlé v žánru new adult dozajista mile překvapí camea zpěváků Kellana Kanea z románu Toughtless od S. C. Stephens a Jakea Wetherse z románu The Mighty Storm autorky Samanthy Towle. K románu si navíc autorka připravila celý playlist písní. Ke každé kapitole doporučila od jedné po tři skladby pro umocnění čtenářského zážitku.

Děj románu napsaném v ich-formách z úhlu pohledu hlavních protagonistů se dá rozdělit na tři části. První část vypráví příběh Dahlie v důležitých meznících jejího života od roku 1999, kdy se coby čtrnáctiletá naposledy podívala s otcem na koncert U2 předtím, než několik dní poté spadl s letadlem, přes setkání v baru s Riverem v říjnu 2006, osudový květen 2010 a následně ve zkratkovitých náhledech na život Dahlie v průběhu let 2010 až po listopad 2011. Zde navazuje román druhou částí popisující týden života Dahlie poté, co se v Las Vegas opět po pěti letech setká s Riverem, který jí dodá sílu žít dál. Třetí část pak představuje Riverův pohled na události po daném týdnu ve Vegas. Tato část v různých časových rozestupech ukazuje mezníky vztahu Rivera a Dahlie v průběhu následujícího roku. Závěrečnou třešinkou jsou deníkové zápisky Bena, v nichž se čtenář vrací před noc automobilového přepadení a získává tak i Benův úhel pohledu na dané události, čímž celý příběh získává úplně nový kontext.

Ztráta milované osoby je jednou z nejhorších nočních můr a autorka tento příběh zachytila velmi živě. Veškerý děj i pocity hrdinky byly popsány tak realisticky, až se bez mučení přiznám, že jsem při pasážích v první části románu opravdu několik hodin plakala a přesto nedokázala knihu odložit. Autorka si tak krásně hraje se slovy, že příběh chytne za srdce a nepustí. Určitě nejednomu čtenáři tato část připomene překrásný a stejně srdceryvný příběh PS: Miluji tě s Hilary Swank a Gerardem Butlerem v hlavních rolích. Z jemných náznaků a nevysvětlených událostí je ovšem patrné, že se toho v celém příběhu děje více, než autorka ukázala, a dokazuje, že i nejbezvýznamnější nuance našeho života mohou mít obrovský dopad na životy jiných.

Cyničtějším povahám by nemusela sednout zápletka postavená na nezapomenutelné lásce na první pohled a skutečnost, že River je až příliš dokonalým mužem (aneb milovnice bad boyů si tady na své nepřijdou). Pokud ovšem přijmete román tak, jak byl zamýšlen, tedy romanci, v níž jde o lásku především, pak vám Connected nabídne neobyčejný příběh ztráty, vyrovnání se s osudem a touhy žít dál. Vypráví o snaze postavit se na vlastní nohy, vrátit se do života a otevřít se další lásce, aniž by žena zapomněla na milovaného muže, s nímž strávila celý život.

Connected je příběhem osudové lásky dvou lidí, kteří se setkali v době, kdy pro ně ještě neuzrál čas, aby si k sobě našli cestu až ve chvíli, kdy to tak má být. Otevřený konec s velmi překvapivým zvratem je ovšem důkazem, že celý příběh ještě neskončil. Na pokračování si ale budeme muset počkat až do září a já stále nevím, jestli v té době budu na další podobnou emoční nálož připravena,. Přesto se románu Torn nemohu dočkat.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge