Romantika se Sarrou Manning

Autorské medailonky Knihy

You Don’t Have to Say You Love Me a Unsticky jsou dvě knihy z pera britské spisovatelky Sarry Manning. Ta dlouhá léta pracovala v redakci módního časopisu a v obou knihách je tento kontakt s módním světem patrný. První kniha nabízí romantičtější příběh, který by si do určité míry každá z nás chtěla prožít, druhá přináší poněkud drsnější romanci, která hlavně zpočátku příliš romantická není.

Sarra ManningSarra Manning studovala na University of Sussex, kde získala titul z Anglického jazyka a mediálních studií. Momentálně žije v Severním Londýně, stala se spisovatelkou na volné noze. Pět let pracovala jako editorka v časopisu pro mladé Just Seventeen, stejně tak byla editorkou pro anglické ELLE GIRL. Přispívala také do časopisů ELLE, Seventeen, The Guardian a velké spousty dalších. Ve světě módy je tak ostřílenou znalkyní.

Nejdříve začínala psaním románů pro dívky. Její první knihou je Guitar Girl vydaná v roce 2003, která jak název napovídá, se točí kolem hudby a kapely hlavní hrdinky Molly. Ještě v témže roce vyšla první kniha z její 3 dílné série Diary of a Crush. V následujících letech vydala ještě několik knih zaměřené na mladší publikum, ale hlavní úspěch přišel až s její první knihou pro dospělé a tou byla právě Unsticky vydaná v roce 2009.

S knihou Nobody’s Girl se v roce 2010 vrátila k mladšímu publiku, ale rok na to vyšlo You Don’t Have to Say You Love Me. V roce 2012 pak vyšly dvě další knihy Nine Uses For An Ex-Boyfriend, která však příliš velký úspěch nesklidila. A pak Adorkable o mladé studentce střední školy, co má módní blog, díky němuž na sebe strhává pozornost. Zde Manning opět předvedla, že si ráda vybírá neobvyklé a jen těžko zařaditelné hrdinky.

Pokud vás v poslední době zaujala nová vlna New Adult, máte rádi knížky ve stylu Sophie Kinsella, nebo zbožňujete Londýn, rozhodně těmto dvěma knihám věnujte pozornost.

UnstickyUnsticky

Grace pracuje v módním časopise, ale je ve své práci spíše přehlížena svojí protivnou šéfkou – jak se nakonec ukáže možná zas tak protivná není. Žije v malém bytě a kvůli své vášni pro luxusní oblečení, kabelky a boty, se topí v dluzích.

Zatímco obdivuje krásnou kabelku v luxusním obchodě, její přítel se s ní rozhodne rozejít a pochopitelně tak upoutá pozornost všech kolem sebe. Jedním ze zákazníků je i muž okolo čtřicítky, Vaughn. Pozve Grace na kávu a trochu jí pomůže se z celé trapné situace vzpamatovat. Třiadvacetiletá Grace je z jeho pozornosti trochu nejistá, ale po dalším náhodném setkání v New Yorku a poté, co jí je doručena právě ta kabelka, kterou si vyhlídla, souhlasí se schůzkou.

Vaughn je bohatý prodejce umění a ukáže Grace svět, o němž vždy jen snila. A však jeho nabídka, aby byla jeho milenkou na dobu určitou, jí poněkud zaskočí. (Poznamenám, nečekejte tu žádné sexuální praktiky ve stylu Christiana Greye!) Grace zprvu váhá, zda by opravdu mohla být takovou ženou, co se nechá uplatit drahými dárky, výměnou za to, že bude Vaughna doprovázet na nejrůznější výstavy, večírky, obchodní schůzky, ale hlavně za sex.

Vaughn je zpočátku ke Grace poněkud chladný a nebere příliš její city a nejistoty na zřetel. A celkově, v průběhu celé knihy, jsou okamžiky, kdy je naprosto sladký a vy se radujete, že jeho srdce konečně pookřává, aby vzápětí udělal Grace něco příšerného, a vy máte chuť na něj řvát a něco mu udělat. Grace tak hned na začátku pochopí, že tady o žádnou romantiku opravdu nejde.

Jak Vaughn, tak Grace jsou poněkud zvláštními osobami. Často jednají tak, jak by mnozí z nás nejednali, místy vám jejich smýšlení bude proti srsti a budete se ptát, proč a jak je to možné. Často taky budete mít chuť jim něco omlátit o hlavu. Oba dva se zuby nehty brání lásce, protože na ni vlastně ani nevěří. Pouto, které se mezi nimi začne vytvářet, je také velice neobvyklé. Žádná velká vyznání ani gesta, a když už máte pocit, že se to mezi nimi musí zlomit, vše se zase obrátí vzhůru nohama.

Grace je jako hrdinka velicá svá a jedinečná, čímž se stává těžší se do ní někdy vcítit. Na jednu stranu není typická chudinka, co potřebuje zachránit bohatým princem, na druhou stranu je i ve svém věku stále dosti ztracená a poznamenaná rozvodem rodičů. Proto ji přítomnost postaršího muže, který se jí nebojí říct, že se chová jako malá a aby dospěla, paradoxně nedostává pod jeho vliv, kdy si s ní může dělat, co se mu zlíbí, ale pomůže jí dospět a osamostatnit se. No, a pokud vás přitahuje romantický hrdina typu bohatý, chladný a sexy, tak Vaughn je rozhodně ten pravý.

You Don't Have to Say You Love MeYou Don’t Have to Say You Love Me

Hlavní hrdinkou je intelektuální a nesmělá Neeve, která nemá zrovna dvakrát velké sebevědomí. Kdysi mívala velikost 32, teď se jí po letech cvičení a zdravé výživy podařilo zhubnout na velikost 16 (u nás = 44), ale stále není spokojená.

Neeve je totiž již od vysoké školy zamilovaná do svého spolužáka Williama. Ten se má po několika letech práce v Americe vrátit za zhruba půl roku do Anglie a Neeve chce pro něj být krásná – jejím snem je tedy velikost 10 (38).

Příběh začíná v okamžiku, kdy Neeve jde na večírek spolu se svojí sestrou Cecílií, která pracuje v módním časopise. Na večírku se objeví spousta Cecíliiných přátel a lidí z módního světa. Tam se Neeve poprvé setkává s Cecíliiným koelgou Maxem. Max je sexy a hráč, holky se kolem něj jen točí, a proto je jasné, že tihle dva nemají nic společného.

Neeve má však další problém. Její zkušenosti s muži nejsou příliš velké. Sice zhubla, ale stále se cítí velice nejistě ohledně svého těla, a tak potřebuje někoho, kdo by jí v téhle otázce trochu pomohl. Sledem událostí se tou osobou stává právě Max.

Začne se mezi nimi vytvářet neobvyklé přátelství, kdy Max pomáhá Neeve vylézt ze své ulity a konečně uvidět svoji nejen vnitřní, ale i vnější krásu, a Neeve naopak pomůže Maxovi přehodnotit jeho životní styl. Ukáže mu, že někdy není špatné mít vedle sebe někoho, o koho se může opřít.

Vyústění příběhu není nijak extra šokující a neočekávané, ale o to tu vlastně ani nešlo. Způsobem jakým Manning dokázala vykreslit přerod ošklivého káčátka v krásnou labuť, který se odehrál hlavně uvnitř hlavy Neeve, působí velice přesvědčivě a skutečně. Proto nejsilnější stránkou této knihy není to, že hrdinové skončí spolu, ale to, jakým způsobem si ke svému sladkému konci proklestili cestu.

Zdroj informací a obrázků: Goodreads.com, SarraManning.co.uk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge