Marissa Meyer: Měsíční kroniky

Knihy Knižní studie

Máte rádi pohádkové příběhy a dystopické knížky? Pak zkuste sérii „The Lunar Chronicles“.

Měsíční kroniky jsou čtyřdílná série spojující pohádkový fantasy svět s dystopickou sci-fi budoucností. Každá kniha se jmenuje podle své hlavní hrdinky, které jako by vystoupily ze známých pohádek – Cinder (Cinderella/Popelka), Scarlet (Red Riding Hood/Červená Karkulka), Cress (Rapunzel/Locika) a Winter (Snow White/Sněhurka). Každá má svůj vlastní příběh, dohromady je spojuje výjimečná dívka-kyborg Cinder.

Příběh je zasazen do světa v daleké budoucnosti, přes 120 let po čtvrté světové válce, kdy je Země rozdělena na několik mocností. Tou nejobávanější rasou jsou však Měsíčňané se zvláštními schopnostmi. Jejich královna chce uzavřít sňatek s králem Východního Společenství výměnou za lék proti nemoci, která sužuje obyvatele Země.

CinderŠestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.

Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.

Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.

Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Trailer k první knize, Cinder:

Marissa MeyerMarissa Meyer je 29letá spisovatelka z Tacomy ve Washingtonu. Tvůrčí psaní vystudovala na Pacifické Luteránské Univerzitě.

Pět let pracovala jako editorka knih, začátkem roku 2012 vydala svou první knihu, Cinder. V únoru 2013 vyšlo v nakladatelství Feiwel & Friends pokračování s názvem Scarlet. Ona sama však říká, že rozepsaných knih má mnohem více. K sérii napsala také dva volně dostupné ebooky Glitches a The Queen’s Army.

Inspirací k sérii „The Lunar Chronicles“ byla její účast v soutěži, pro kterou napsala futuristický příběh o Kocourovi v botách. Ze spisovatelů, kteří ji ovlivnili, můžeme jmenovat J. K. Rowling, Johna Greena nebo Scotta Westerfelda.

ScarletKniha Scarlet hned po vydání obsadila 4. místo v žebříčku The New York Times Best Sellers v kategorii Young Adult. Marissa také v současné době dokončuje vyjednávání s filmovými studii ohledně zpracování její série.

Při psaní Cinder si Meyer vůbec nebyla jistá, jestli se jí podaří knihu vydat, a jak lidé příběh přijmou. Přece jen smíchala klasické pohádky s kyborgy, vznášedly a lidmi žijícími na Měsíci. Její úspěch však dokázal, že čtenáři nejen byli schopní tento svět přijmout, ale také si jej oblíbili. Během psaní Scarlet se také musela vypořádat s propojením dvou odlišných, paralelně se odehrávajících příběhů tak, aby oba zaujaly stejně a čtenáři se při čtení jednoho z nich nenudili.

Knihu Cinder u nás vydalo nakladatelství Egmont v dubnu 2012, pokračování by se čtenáři měli dočkat v létě 2013.

Zdroje informací a obrázků: Egmont.cz, EW’s Shelf Life, wikipedia.org, GoodReads.com

2 thoughts on “Marissa Meyer: Měsíční kroniky

  1. Ostatné časti sú o iných rozprávkových princeznách? to som ani nevedela! hneď ma láka séria omnoho viac 8P Cinder mám ako e-book takže sa teším až sa k tomu dostanem 8)

  2. Kamarádka mi půjčila Cinder s tím, že se mi bude určitě líbit a já si řekla ,,Proč ne?“ Hned v první kapitole mě ten příběh chytil a už nepustil. Potom jsem si půjčila i další díli a už se nemůžu dočkat Winter. Všechny díly jsou úplně úžasné včetně Nejkrásnější: Příběh Levany, ale ze všech nejvíc se mi líbila Scarlet. Je v ní víc akce ale i romantiky a to je něco přesně pro mě.
    Jestli hledáte poutaví příběh se spoustou emocí, akce a tajemna jsou Měsíční kroniky přesně pro vás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge