KNIŽNÍ RECENZE: Wait for You

Knihy Knižní recenze

K Wait for you jsem přistupovala s velkým nadšením, které u mě vzbudily knižní blogy pozitivními ohlasy na k nám nastupující žánru new adult. Nemohu říct, že jsem měla přehnaná očekávání, přesto jsem věřila, že vzhledem k  zahraničním ovacím na tuto knihu jsem si zvolila tu správnou pro první setkání s pro mě novým žánrem. A musím říct, že setkání to bylo vskutku překvapivé.

Wait for YouAutor: J. Lynn
Série: Wait for You
Díl: první
Počet stran: 332 (ebook)
Datum vydání: 26.2.2013
Žánr: new adult
Věková hranice: 18+

Hlavní hrdinkou je devatenáctiletá Avery Morganstenová, která se rozhodla postavit na vlastní nohy, opustit hnízdo rodičů a nastoupit na vzdálenou vysokou školu, kde snad zapomene na minulost. Velmi brzy si nachází přátele, nadšeně se vrhá do studia a nachází i lásku. A pak jí anonymní e-mail připomene události, na které by nejradši zapomněla.

Autorka J. Lynn, kterou mohou čtenáři znát pod jejím pravým jménem Jennifer L. Armentrout, představuje romantický příběh z vysoké školy. Že je to trochu stručné? Nic víc tento román bohužel nenabízí.

Avery je klasickým příkladem hrdinky „odborně“ zvané mařena. Vše umí, vše zná, okamžitě si získává přátele, okamžitě získává lásku. S hlavním hrdinou Camem se seznámila tak, že do něj, zcela originálně, vrazila na školní chodbě. Cam je prototypem dokonalého přítele. Je milující, vstřícný a chápavý – se stejně milující, vstřícnou a chápavou rodinou, jakou by si přál každý. Do Avery se okamžitě zamiloval a odmítá uznat, že ona ho od sebe odhání.

Wait for You se snaží tvářit, že nabízí víc, než jaká je skutečnost. Příběh sice odsýpá, dialogy jsou svižné a opravdu jsem se od čtení nemohla odtrhnout, jelikož jsem chtěla zjistit, jak to dopadne a o co tam celou dobu jde. Problém je, že celý román je jedno naprosté a obrovské klišé, při kterém jsem chtěla mlátit hlavou do stolu. Tak zoufalá jsem z toho, co se to tam dělo a co byly postavy svou autorkou nuceny říkat, byla (a jak trapně mi za ně v některých okamžicích bylo).

Hlavní hrdinka je naprostá Mary Sue, co s hlavním hrdinou zachází jak s kusem hadru, a on za ní i přesto pořád dolízá, protože si usmyslel, že bude jeho. Po celou dobu se naznačuje nějaké obrovské tajemství umocněné anonymními telefonáty, aby si pak člověk z jednání hlavní hrdinky sám už dlouho před půlkou domyslel, co za tajemství to je. Jediné, čím tak autorka mohla překvapit, jsou okolnosti a detaily těchto událostí. Ty by v závěru mohly útlocitné čtenáře lehce vyšokovat, nicméně pro čtenáře zkušené je celé skrývané tajemství, jak pravil klasik, jen mnoho povyku pro nic.

Tento román provází dvě slova: kýč a klišé. Román bych označila za čistý průměr až podprůměr žánru, jehož jediným pozitivem je čtivost. Jinak je Wait for You ale románem, který nenabízí žádná převratná tajemství, žádné převratné myšlenky, ani dnes tolik vyhledávané napravování bad boye. Jedná se o nenáročnou, oddechovou jednohubku. Doporučila bych ji dívkám od 17 do 23 let, jež chtějí vypnout mozek a užít si naprosto přeslazenou, až kýčovitou průměrnou romanťárnu a nevadí jim přehršel vulgarit a uměle vpasovaných dvojsmyslů.

Zdroj obrázků: GoodReads.com

2 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Wait for You

  1. Tak vidím, že ani tebe J Lynn jako autorka příliš nenadchla. Jinak s žánrem New Adult jsem na tom podobně, člověk přečte 3-4 romány a prakticky přečetl všechny možné variace zápletky pro ostatní knížky. Je nemožné číst jednu NA za druhou, protože jsou všechny hrozně moc stejné a plné klišé. Když objevíš něco opravdu originálního, je to zázrak.

    1. No, abych se přiznala, tak teď jedu už čtvrtou v kuse (Effortless, pokračování Thoughtless) a u těchhle dvou románů ta trocha klišé a melodramatična funguje. Wait for you je příšerně přeslazená klišovitá blbost. Očividně záleží, jak se autorka s klišé a nutnou romantikou vypořádá. J. Lynn to neumí. Tohle byl tak průměrný román, až to působilo, jako by vybrala z jiných románů nápady, co ji zaujaly při jejich čtení, a pokusila se je dát dohromady. Jenže to nefunguje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge