Experiment in Terror

Knihy Představujeme

Bojíte se rádi? Jste fanoušky seriálu Supernatural? Tak pak je tu právě pro vás série Experiment in Terror od kanadské spisovatelky Kariny Halle.

Dark HouseKnihy jsou určené čtenářům zhruba 20+. Ale ani ne tak kvůli nějakým erotickým scénám, co by byly nevhodné pro mladší čtenáře, ale spíše proto, že hlavní hrdinové už nejsou teenageři, ale dospělí lidé, kteří se potýkají s problémy a životními otázkami, s nimiž by se mladší čtenář nejspíš nebyl schopen zcela ztotožnit.

Než se rozepíšu o té hororové/nadpřirozené stránce celé série, zastavila bych se u hlavních dvou představitelů. Po dlouhém přemýšlení a dumání nad snad všemi knihami, co jsem kdy četla, jsem došla k závěru, že jsem se zatím nikdy nesetkala se dvěma tak reálně a perfektně vykreslenými postavami.

Zde slovo perfektně berte s rezervou, protože právě ani Perry Palomino ani Dex Foray nejsou perfektní a dokonalí a vy si tak oba snadno zamilujete. Je to jako svěží vítr do jinak knižního světa plného dokonalých postav. Dnes je to plné hrdinů, kteří ať už jsou bohatí, nebo se narodili na špatné adrese, jsou vždy úchvatně krásní, sexy, inteligentní a vždy se mohou přetrhnout, aby svoji vyvolenou naprosto okouzlili.

Ty jsou potom, jak vždy říkám, buď naprosto nádherné a moc dobře to ví, nebo jsou naprosto mimo a vůbec si neuvědomují, nakolik jsou krásné a vždy se vidí jen jako ty Plain Jane a nechápou, co na nich všechny mužské postavy vidí. A pokud mají nějaké ty „vady“ na kráse, tak pak je to jen to, že jsou buď malé, nebo příliš vysoké, že mají kudrnaté vlasy, nebo špinavé blond, že mají malá prsa a podobné drobnosti. Ale schválně, kdy naposledy jste četli o hrdince, která by byla při těle?

dsmTady začíná Perryina nedokonalost, ne že by bylo něco špatného na tom nebýt hubená (popravdě jsme na tom s Perry jak s výškou, tak váhou poměrně podobně). Ale s Perry se setkáváme v okamžiku, kdy je jí 22 let, vystudovala vysokou, co jí příliš nebavila, práci sice našla ve firmě ve stejném oboru, který vystudovala, ale bohužel dělá jen recepční a vzhledem k tomu, že neoplývá nadšením při kontaktu s lidmi, uvědomuje si nakolik je tato práce pro ni nevhodná.

Je samotářka a prošla si pěkně bouřlivou pubertou a momentálně se nachází ve fázi, jako spousta lidí tohohle věku, kdy neví, co chce v životě dělat a jaké jsou vlastně její cíle. Což ji poněkud deprimuje a skutečnost, že stále žije u rodičů (v Americe je kladen tlak na to, aby mladí lidé opouštěli rodný dům mnohem větší než u nás), kteří ji neustále tlačí do nějakého pracovního pokroku a k tomu, aby už ve svém věku konečně nebyla singl, jí příliš nepomáhá. K tomu všemu je její maminka bývalá švédská modelka, ale Perry je spíše po svém italském otci, a tak má neustále od mámy na talíři, že by měla zhubnout.

scottDexovi neboli Declanovi Foray je 32 let a kdybych ho měla popsat jedním slovem po přečtení prvního dílu, řekla bych jednoduše, že je zvláštní. Rozhodně není typickým hrdinou. Jeho další stránky a často velice temné (ale žádné násilí!) se začnou mnohem víc poodhalovat až v následujících dílech. Kromě toho, že nevypadá jako typický hrdina (byť slovem sexy bych jej určitě označila), ani se tak nechová. Je často poněkud zvláštní, hodně uzavřený, zpočátku s Perry příliš nekomunikuje a ta z něj jakoukoliv informaci musí doslova dolovat.

Až s postupem času, kdy začnou jeden druhému opravdu důvěřovat, se navzájem otvírají a mluví spolu o věcech, které by nesdíleli s nikým jiným na světě. A to často doslova. Ale i tak se (často kvůli svým osobním důvodům) k Perry chová občas přezíravě a jízlivě (ale po přečtení několika povídek věnovaných Dexově POV, vám vše bude naprosto jasné). K tomu všemu tu je navíc pro naše hrdiny jistý malý zádrhel v podobě Dexovy krásné, jako modelky vypadající, přítelkyně Jenn. Myslím, že není nutno vysvětlovat, jaký postoj k ní Perry zaujme.

Perry žije v Portlandu, Oregoně a Dex v Seattlu, Washingtoně, setkají se ale jednoho večera v opuštěném majáku, který patří Perryině strýcovi a jak tomu tak bývá, od toho okamžiku se všechno změní.

Teď k té nadpřirozené zápletce. Dex pracuje pro společnost, co natáčí různé dokumentární a zábavné show, které se pak vysílají na internetu, jeho současná činnost ho už poněkud nudí a tak se rozhodl, že začne s novou show o záhadách a duších apod. (představte si Blair Witch styl) a při prvním pokusu o natočení nějakého materiálů se právě v onom majáku setká s Perry a začne tak jejich spolupráce. Během každého knižního dílu natáčí nějaký díl a tak se vydají od pobřeží Oregonu do Nového Mexika, na opuštěný ostrov kousek od Vancouveru, Seattlu, Portlandu, ale i do kanadských hor.

Red FoxPři čtení 1 a 2 dílu jsem byla napjatá a zvědavá a moc mě to bavilo, ale až při čtení dalších dílů jsem se konečně opravdu bála. Viděla jsem nejeden horor, a proto jsem si nikdy nemyslela, že bych se u knihy mohla doopravdy bát. Jak jen jsem se mýlila. Během četby jsem křičela, zavírala oči (poněkud zbytečně, když všechny ty obrazy stejně byly jen v mojí hlavě), mávala rukama a běhal mi mráz po zádech a byť jsem věděla, že žádné opravdu smrtelné smrtelné nebezpečí ani jednomu nehrozí, stejně jsem se o ně strašně bála.

Knihy jsou napínavé, a byť je v nich nadpřirozeno, jsou velice reálné, velice lidské a plné emocí. Oba hrdinové působí všedním dojmem a máte pocit, že s takovými lidmi byste se klidně mohli v reálném životě potkat. Pro mě je vždy jakýmsi ukazatelem, že autor nejspíš udělal něco dobře, když mě postavy dokážou rozesmát, ale i dojmout. Když se spolu s nimi těším a doufám, když mě při čtení bolestných a nelehkých situací svírá hrudník, těžce se mi dýchá a trpím spolu s nimi.


usAutorka Karina Halle je norsko-finského původu, ale narozena v Kanadě. Na filmové univerzitě ve Vancouveru vystudovala scénografii a pak ještě na Thomson River Univerzitě vystudovala žurnalistiku, takže ostřílená pisatelka. Kromě psaní knih, se ještě zabývá psaním cestopisů, hudebními recenzemi a rozhovory a fotografováním.

A ještě trocha romantiky jako z knihy napsané. Nedávno na svých stránkách napsala Karine článek s titulem Funny Story… v tom popisuje, jak k vydání třetí knihy, chtěla natočit trailer a tak se rozhodla, že musí najít představitele Dexe (Perry ztvárnila herečka, která se objevila na obálce už prvních knih) a tak chyběl jenom Dex.

Podala inzerát s popisem, jak by daný muž měl zhruba vypadat, aby odpovídal popisu Dexe v knihách a že natáčí knižní trailer. Krátce na to jí přišla odpověď, u které byla fotografie muže, který byl naprostý Dex. Karině bylo v ten okamžik jedno, jestli umí hrát nebo ne (nakonec se ukázalo, že ne), prostě do traileru chtěla jeho. Setkali se, a byť píše, že do té doby na lásku na první pohled nevěřila, okamžitě se do sebe se Scottem zamilovali. A po překonání pár peripetií opravdu skončili spolu a Scott ji před pár týdny požádal o ruku. Tomu říkám krásný příběh.

Zdroj informací a obrázků: Experimentinterror.com, GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge