Tajemství knih Samanthy Young

Autorské medailonky Knihy

Že jste o této autorce ještě nikdy neslyšeli? Nemáte ponětí, co vůbec napsala? Právě proto začínáme se sérií článků o známých i méně známých autorech, abychom vám pomohli rozšířit si obzory…

SAMANTHA YOUNG

4167378Samantha Young je šestadvacetiletá spisovatelka ze Skotska. Na univerzitě v Edinburghu vystudovala antickou a středověkou historii a v roce 2010 vydala svoji první knihu. Oproti většině autorů si Samantha vydává svoje knihy sama a není tak závislá na vydavatelstvích. Mezi její nejznámější fantasy série patří The Tale of Lunarmorte, Warriors of Ankh či Fire Spirits.

U nás se knihy zatím překladu nedočkaly a je otázkou, jestli vůbec kdy přeloženy budou. Autorčina angličtina je ovšem velice čtivá, a proto myslím, že i čtenáři se slabší znalostí angličtiny by při četbě jejích knih obstáli.

U Samanthy mě prvně zaujala anotace k její první knize Moon Spell (1. díl Lunarmorte série). Pak jsem ale krátce před odjezdem na dovolenou do Itálie objevila Blood Will Tell (1. díl Warriors of Ankh), okamžitě jsem si ji stáhla do svého Kindle a ještě dnes si pamatuji, jak jsem celou knihu přelouskala jen po cestě tam (k údivu mých rodičů) a jak jsem jí byla naprosto ohromena. Ihned po přečtení jsem věděla, že jsem nejspíš narazila na budoucí oblíbenou autorku.

Krátce na to se mi dostaly do rukou její další knihy (včetně celé série Lunarmorte) a do dnešního dne jsem od Samanthy přečetla všechny její vydané knihy. Nikdy mě nezklamala. Každou knihu otvírám s obavou, že zrovna tahle bude ta, co se mi tolik líbit nebude. Uklidňuji se, že jednou to přece přijít musí, ale zatím tomu tak nebylo. Za což jsem ráda.

A co je vlastně na Samantiných knihách tak skvělého? Její styl psaní je velice čtivý a nedovolí vám se odtrhnout. Knihy nejsou příliš dlouhé a jen stěží mohu říct, zda je to dobře nebo ne. Na jednu stranu si přejete číst víc a víc, na druhou stranu je možné, že nějaké rozsáhlejší popisy by mohly tempu knih jen ublížit.

Knihy jsou tak nabité dějem a akcí, že vám nedovolí se ani na chvíli zastavit. Naopak v okamžicích, kdy hrdinové zpomalí, si i vy můžete tyto chvíle sladce vychutnat. Hlavními hrdinkami jsou dívky, byť nám občasně Samantha nabídne i mužský POV. Spousta spisovatelek se snaží psát z pohledu mužských postav. Ale často je pak tento mužský hlas naprosto neuvěřitelný a z každé věty si až příliš uvědomujete, že za ním stojí ženská ruka. S tímhle jsem u Samanthy nikdy problém neměla.

Author Photo 2Obrovským plusem je fakt, že hrdinky jsou silné, často tvrdohlavé, stojí si za svým, ale jsou v jisté rovnováze s mužskými protějšky. Nejsou žádné Mary Sue a nebrání se pomoci svých partnerů, ale taky to nejsou žádné princezny, co by potřebovaly neustále zachraňovat.

Další aspekt, který mi v dnešní YA literatuře často chybí, je realistický pohled na vztah mezi dvěma mladými lidmi. Young adult se až příliš často vyhýbá otázce sexu a dělá z něj něco až posvátného. Chápu, vím, že je to proto, aby knihy mohlo číst i mladší publikum, ale přece, když se dva teen mají rádi (a v YA je to často ta pravá osudová láska), k sexu časem přece jenom dojde.

Samantha se tomuto tématu nevyhýbá, čímž si u mě rozhodně zasloužila plusové body. Nebojte se, není to žádná klasická erotika. Žádné detailní popisy. Jen je vám naznačeno, že po líbání k něčemu došlo. Romantická linka v knihách má dozajista zásadní roli, ale neodsouvá hlavní zápletku nikam do ústraní. Ačkoliv jsou autorčiny knihy krátké (vždy okolo 300-350 stránek), má Samantha příběh velice dobře promyšlen a celé pozadí daného světa je zajímavě vykresleno.

Lunarmorte je o vlkodlacích/kouzelnících a navzdory tomu, že jsme s tématem potkali tisíckrát, Samantha dokázala vnést do děje jistou originalitu. Ankh přináší téma, o kterém jsem ještě já sama nikdy nečetla a jen stěží ho popíši jednou větou – pojídači duší. Fire Spirits jsou překvapivě o džinech, ale Aladina a jeho lampu tam nehledejte.  Série The Chronicles of The Fade nás zase vezme do pohádkového fantasy světa typu Marie V. Snyder nebo Kristin Cashore.

Jak již bylo zmíněno na začátku, Samantha si knihy vydává sama. Proto díly vychází téměř co půl rok, někdy i dříve. Ze začátku mě to poněkud zaskočilo, obvykle čekáte rok či i déle. Bála jsem se, že to bude brát knihám na kvalitě, ale není tomu tak. Teď se blíže seznamte s jejími knihami pro dospívající…


YOUNG ADULT

Moon SpellThe Tale of Lunarmorte Trilogy

Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá Caia Ribeiro, která se po deseti letech, kdy žila v normálním světě, vrací zpět ke své smečce vlků. To pro ni pochopitelně není vůbec jednoduché. Všichni jí však vítají s nadšením, a tak se zdá, že nikde nebude větší problém. Ten se však objeví v podobě mladého alfy smečky. (V 1. vydání knihy měl Lucien 27 avšak v 2. vydání byl jeho věk změněn na 23/24 -zde se mi líbilo, že jsem si pro jednou mohla představovat hrdinu, co není teen!).

Lucien není zpočátku z návratu Caii nijak nadšen a dává jí to najevo (vedou ho k tomu jisté předsudky z minulosti), ale byť se zařekl, že jí nebude mít rád, tak se jeho vztah k ní rychle začne měnit. S postupem děje Caia začíná odhalovat tajemství své minulosti, stejně tak jako i minulost celé své smečky.

Caia v průběhu série značně dospěje a z vystrašené nevinné holčičky se stává pravým vůdcem, co přijímá svoji roli a své schopnosti, stojí si za svým – a hlavně nedá Lucienovi nic zadarmo! Na první pohled se může zdát, že to vše už tady jednou bylo, ale vše je v detailech a s těmi si Samantha dala práci, celý zrod světa vlkodlaků/kouzelníku/upírů je velice zajímavě vysvětlen a přináší nový pohled na „dobro“ a „zlo“. Kdy nezáleží na tom, co za stvoření jste – vlk/upír/čaroděj – ale na jaké straně barikády jste se narodili.

Smokeless FireThe Fire Spirits Series

Ari je obyčejná osmnáctiletá holka. Žije sama s otcem, maminku nikdy nepoznala. Právě dokončuje střední školu a má stejné všední starosti jako většina jejích vrstevníků. Škola a kluci. Kam půjde na univerzitu, je jedna otázka, a jak napravit přátelství s jejím nejlepším kamarádem Charliem, které se poslední dva roky po smrti jeho mladšího brášky pomalu rozpadá, druhá.

To vše se ale stane mnohem méně podstatné, když je přenesena ze svého pokoje na horu Qaf, kde se setká s jedním z králů Džinů. Ten jí prozradí tajemství, jež změní celý její život. Dostává se následně pod ochranu dalšího z králů Džinů (je jich sedm a každý reprezentuje určitý den v týdnu), který si najme ochránce Jaie, aby se staral o její bezpečnost.

Ari z celé situace není příliš nadšená a přeje si, aby všichni zmizeli a ona se mohla vrátit ke svému starému životu. Jenže nemá na vybranou, a tak se v tenhle okamžik stává jen figurkou na šachovnici. Nic nemá pod kontrolou. Ale jak už to tak bývá, je rozhodnutá bojovat zuby nehty, aby získala zpět alespoň svoji svobodu. No a pochopitelně i srdce hlavního hrdiny.

Blood Will TellThe Warriors of Ankh Trilogy

Zde se setkáváme s Eden Winslow, která má jeden menší problém. Pochází z rodiny pojídačů duší. Ti dokážou z člověka vysát „život“, ne doslova, ale zanechávají své oběti ve značně zbídačeném stavu bez jakékoliv vůle a chuti žít.

Eden ještě svojí první oběť neměla, ale čím je starší a čím víc se blíží doba, kdy by měla projít rituálem a stát se právoplatným členem svého klanu, tím obtížnější je pro ni odolávat volání duší některých jejích spolužáků. Natož pak jejího jediného kamaráda Noaha.

Dalším problémem je její značně despotický otec, který spolu se synovcem láká nevinné dívky do sklepení v jejich domě a tam na nich hoduje. Onen synovec (bratranec Eden) pro ni má poněkud nezdravou slabost. Jediný kdo je jí v rodině útěchou, je její bratr. Avšak narozdíl od Eden, nemá se svým apetitem žádný problém. Na scéně se objevují také bojovníci Ankh, kteří jsou zrozeni, aby bojovali právě s pojídači duší. A vše se začne komplikovat.

 

NEW ADULT

The Fade Duology

Fade

ADULT

On Dublin Street

adult fiction

NOVELY

Drip Drop Teardrop
Short Story Collection

Drip Drop Teardrop redesign   Phantasmagoria

Zdroj informací a obrázků: SamanthaYoungBooks.com

4 thoughts on “Tajemství knih Samanthy Young

  1. Já si nemůžu pomoct, ale Sam mě prostě svým psaním a jejími postavami naprosto dostává. Vždy mě její příběhy natolik vtáhnou do děje, že nejsem schopna přestat číst a bavím se u toho tak moc, že pokud tam jsou nějaké nedostatky, tak je naprosto nevědomky přehlížím.

  2. Ono totiž On Dublin Street jako její první knížka, byla vydána nějakým nakladatelstvím (nevím jakým 🙂 ), takže to se potom té knížce dostane úplně jiná propagace a pozornost, než když si je vydávají sami. To jsou totiž většinou k dostání jen online a takhle si je lidi můžou koupit i v kamenných obchodech. Zpozorovala jsem to už u několika self-published autorů. Ale jinak super novinka 🙂 i když upřímně preferuji její paranormálky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge