GoodReads Choice Awards 2012

Novinky

Už od roku 2009 největší zahraniční čtenářský komunitní portál GoodReads.com uděluje svá vlastní ocenění pro nejlepší knihy různých žánrů a kategorií. Podívejme se tedy na loňké udělování cen těm nejlepším knihám roku 2012!

goodreads-choice-awards-2012-logoGoodReads patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších knižních míst vůbec. Setkávají se zde čtenáři z celého světa (máme tam podstatné zastoupení také z našich končin) a hovoří o svých oblíbených knihách, diskutují, píšou recenze a hledají nové a nové kousky, které by si zařadili do své knihovničky.

Také je to skvělé místo pro setkání se se svými oblíbenými autory, či místo, kde se rovnou noví autoři rodí. V ročníku 2012 bylo uděleno první místo knihám ve dvaceti kategoriích. Hlasovali čtenáři po celém světě a na výběr měli hned několik knih. Také mohli sami své oblíbené knihy nominovat. A jak to tedy dopadlo?

the casual vacancyFIKCE
The Casual Vacancy (J.K.Rowling)

Všemi očekávaná knih slavné J.K. Rowling, která se proslavila svou kouzelnickou sérií o sirotkovi Harry Potterovi, co si získala fanoušky po celém světě. A nejen mezi dětmi, ale také mezi dospělými. Byla zatracována církví i vyzdvihována knihovníky a učiteli ve školách. Hlavně proto, že děti opět přivedla ke čtení. Nyní o sobě Rowling dala zase vědět a přišla s naprosto odlišnou knihou. Nápad na ni ji kupodivu popadl ve chvíli kdy letěla letadlem. Vypadá to, že je pro autorku hybnou silou právě nějaký ten cestovní prostředek.

MYSTERY A THRILLER
Gone Girl (Gillian Flynn)

V žánru mystery si čtenáře získala kniha Gone Girl, která vypráví o tom, že i manželství může být zabiják. Gillian Flynn patří mezi jednoho z nejkoceňovanějších spisovatelek moderní doby. Nebojí se ve svých knihách zahloubat i do míst tak temných, že to člověka až děsí. Tento jeho psisovatelský počin se zabývá hloubkami manželství, které se může ubrat tou nejhorší možnou cestou. Chicago Tribune o knize napsalo, že vás „chytne a bude při čtení držet takovou silou čiré a nechutné závislosti“.

The Light Between OceansHISTORICKÁ FIKCE
The Light Between Oceans (M.L. Stedman)

Po čtyřech krutých letech na Západní frontě se hlavní hrdina vrací do rodné Austrálie a vezme práci jako hlídač majáku na Janus Rock, který je na půldne vzádelný od břehu. Na místo, kam loď se zásobami připluje jednou za sezónu, si hlavní hrdina přivede mladou manželku. Bohužel po několika marných pokusech o své vlastní dítě to vypadá, že žádnou další šanci nemají. Jenže vše se změní ve chvíli, kdy k majáku dopluje loďka s mrtvým mužem na palubě svírající živé miminko. Netuší, že jejich čin zamíchá hned několika životy. Stedman ve své knize naráží na otázku, jestli jak poznáme, jestli se jedná o dobré nebo špatné rozhodnutí a jestli vůbec víme, jak to posoudit.

The Wind Through the KeyholeFANTASY
The Wind Through the Keyhole (Stephen King)

V této knize se Stephen King vrací do prostředí ságy Temné věže, aby odvyprávěl další příběh. King s Temnou věží začal v roce 1974, pak pokračoval roku 1980 a vše velkolepě dovršil v letech 2003 a 2004, kdy publikoval poslední tři díly. Minulý rok se ke své slavné sérii vrátil a přinesl další knihu, která ovšem může stát i samotná, přestože je zařazována mezi čtvrtý a pátý díl. Čtenáři tak mají možnost podívat na úžasnou a zároveň nebezpečnou cestu Rolanda Deschaina.

Shadow of NightPARANORMÁLNÍ FANTASY
Shadow of Night (Deborah Harkness)

Druhý díl čarodějné série, která si získala svět a stala se mezinárodním fenoménem. Kniha nám představila čarodějku Dianu Bishop a upíra Matthewa Clairmonta, kteří se společně ocitli v centru nadpřirozené války o něco, čemu se říká Ashmole 782. Deborah dokázala vytvořit nebezpečnou cestu skrz svět plný alchymie, cestování v čase a magických objevů. Přinesla tak čtenářům jednu z nejočekávanějších knih. Druhý  díl navazuje tam, kde předchozí kniha tak zajímavě skončila a čtenáři se tak dostanou do Alžbětínského Londýna plného špiónů.

the long earthSCIENCE FICTION
The Long Earth (Terry Pratchett, Stephen Baxter)

Terry Pratchett přichází s příběhem, který si jistě užijí všichni jeho skalní fanoušci. V roce 2015 totiž vznikne přístroj, který lidem umožní přechod. Něco, co změní pohled lidstva na vše, co dosud znali. Změní jejich pohled na samotnou Zemi. Díky přechodu se totiž budete moci podívat do paralelního světa. Do paralelní podoby Ameriky, do jiné podoby Země. A pokud budete přecházet dál a dál, narazíte na různé verze Země. Jenže čím dál budete přecházet, tím nebezpečnější to může být. A můžeme zjistit, že nejsme jediná verze, v níž je Země obydlená…

Fifty Shades FreedROMANCE
Fifty Shades Freed (E.L.James)

Třetí díl úspěšné erotické série, která původně vznikla jako fanfikce na Stmívání. Ovšem za tu dobu si dokázala získat celou řadu fanoušků a stejně velkou řadu odpůrců. V posledním díle se opět setkáváme s dvojicí nevinná studentka – svůdný podnikatel. I když těžko uvěřit, že by Ana byla ještě pořád v něčem nevinná a Grey ještě nevytáhl všechny své kouzelnické bdsm triky z rukávu. Jenže konečně jsou spolu a i když to vypadá, že možná budou mét své šťastně až na věky, budou muset ještě leccos překonat.

The TwelveHOROR
The Twelve (Justin Cronin)

Očekávané pokračování úspěšného Přechodu si vydobilo vítěznou příčku v kategorii horor. Na konci prvního dílu mor zanechal jen skupinu přeživších, přestože se svět okolo nich změnil v žijící noční můru. V pokračování se setkáváme se stejnou skupinou lidí vedenou záhadnou a charismatickou Amy, pouštějí se do útoků a bojují. První ofenzívní linie Druhé Virální Války. Práva na zfilmování prvního dílu byla prodána Fox 2000 a režie by se prý měl ujmout Ridley Scott.

wildMEMOÁRY A AUTOBIOGRAFIE
Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (Cheryl Strayed)

Silná, emocionální a naprosto upřímné vyprávění. Příběh o 1.1000 mil dlouhému výšlapu, který přivedl mladou ženu až na pokraj svých sil a zároveň ji zase spojil. Ve dvaceti šesti letech si Cheryl Strayed myslela, že ztratila vše. Zemřela jí matka, její rodina se rozpadla a i jejímu manželství zvoní umíráček. Nemá už co ztratit, a proto se rozhodne na výšlap po pacifickém hřebenu, přes Kalifornii, Oregon až do státu Washington. A chce to udělat sama.

Elizabeth the QueenHISTORIE A BIOGRAFIE
Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch (Sally Bedell Smith)

Nejnovější pohled na život, slasti i strasti královny Alžběty II. Kniha sleduje její život od roku 1952, kdy v 25-ti letech poprvé usedla na trůn jako královna. Možná si myslíme, že o ní víme všechno, ale je to opravdu pravda? Kolik toho ze sebe královna dala světu a kolik si toho nechala pro své soukromí? Seznámíme se s mladou ženou, která se najednou měla stát hlavou země po té, co její strýček znenadání abdikoval. Potkáme se se třináctiletou Lilibet, která se již v útlém věku zamiluje do kadeta jménem Philip a ačkoliv jej její rodina nepovažuje za vhodného, je přesvědčená, že se v budoucnu stane jejím manželem.

QuietNONFIKCE
Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking (Susan Cain)

Alespoň třetina lidstva je introvertní. Jsou ti, kteří radši poslouchají, než aby mluvili, raději si čtou, než aby chodili na večírky, kteří inovují a vytvářejí, ale neradi se prezentují, co raději pracují sami, než s někým v týmu. Ačkoliv jsou často označováni za „tiché“, je to právě díky introvertům, že máme to, co máme. Vášnivé debaty, překvapující průzkumy a neuvěřitelné příběhy lidí, to je Quiet. Svět introvertů.

The Pioneer Woman CooksJÍDLO A VAŘENÍ
The Pioneer Woman Cooks: Food from My Frontier (Ree Drummond)

„Kdysi dávno jsem se zamilovala do kovboje. Robustního, s pořádným opaskem a stejně tak pořádnými kovbojskými botami. Pak jsem si ho vzala, přestěhovala se s ním na ranč a měla s ním děti… a zbožňuju to. Až na tu dřinu. Žít na ranči mě za těch patnácet let lecčemu naučilo: každý den je jiný a krásný a každa kapka vody je dar… a nic nechutná lépe, než jídlo, které si sami uklohníte.“

Let's Pretend This Never HappenedHUMOR
Let’s Pretend This Never Happened: A Mostly True Memoir (Jenny Lawson)

Jenny Lawson pochopila, že nejděsivější chvíle života – takové, o kterých se tváříme, že se nikdy nestaly – jsou ve skutečnosti ty, které nás dělají takovými, jací jsme. Ve své knize čtenáře protáhne svým životem, jednou šílenější událostí za druhou, od svého dětství v Texasu, přes neskutečně trapné období střední školy, až ke stavu se svým navždy-trpícím manželem, Victorem. Kniha obsahuje takové kapitoly, jako je například „Stanley, magická, mluvící veverka“, „Série naštvaných lístečků pro mého manžela“, či „Moje vagína se má fajn. Díky za optání.“ a „A pak jsem strčila mrtvého kubánského aligátora do letadla“. Příběh, kterému by snad nikdo neuvěřil, doprovází také fotky.

The Walking DeadGRAFICKÁ NOVELA A KOMIKS
The Walking Dead, Vol. 16: A Larger World (Robert Kirkman, Charlie Adlard)

Zombíci stále táhnou. O čemž vypovídá výhra šestnástvého pokračování komiksové podoby Živých mrtvých. Komiks porazil i takové grafické novely, jako je druhý díl Vampýrské akademie, Zavrženého, Avatara, The Internal Devices, Batmana, či Horečku. Uvidíme, kdo tento post získá příští rok. Pokud nastane proklamovaná zombie apokalypsa, těžko říct.

A Thousand MorningsPOEZIE
A Thousand Mornings (Mary Oliver)

Čtenáři se můžou nechat unášet tisíci rány s držitelkou Pulitzerovy ceny, Mary Oliver. Ve své knize nás autorka přivede do svého milovaného domova v Provincetown v Masachusetts. Sdílí s námi svůj úžas nad rozbřeskem, krásou a elegancí zvířat a transformující mocí pozornosti. Ať už studuje listy stromů, nebo se věnuje svému psíkovi, pořád je Mary pokojným a zvídavým pozorovatelem, čímž učí i své čtenáře užívat si i těch nejmenjších momentů života.

The Fault in Our StarsYOUNG ADULT FIKCE
The Fault in Our Stars (John Green)

John Green má opravdu širokou fanouškovskou základnu. Na jeho knihy se pokaždé všichni náramně těší a po přečtení získává jen ta nejvyšší hodnocení. Hazel byla ve třinácti letech smířená s tím, že zemře na rakovinu… jenže se tak nestalo a to díky chirurgickému zákroku, který její tumor přesunul do plic a dal jí nějaký ten čas navíc. Ale jak dlouho? V šestnácti letech má už za sebou celou řadu věcí, o nichž si dříve myslela, že se jich nedožije. Přesto není volná, je závislá na kyslíkové masce, bez které se ani nehne. A pak potká Anguse, na sezení s ostatními nemocnými rakovinou. Na tuhle emocionální smršť o životě se můžeme těšit také v českém překladu, brzy.

InsurgentYOUNG ADULT FANTASY
Insurgent (Veronica Roth)

Veronica Roth v roce 2011 debutovala svou dystopickou Divergencí, která se dokonce stala nejoblíbenější knihou roku na GoodReads a také vyhrála ve stejné kategorii jako letos. I když někteří čtenáří tvrdí, že druhý díl není tak dobrý, jako ten předchozí, přesto ji většina fanoušků dostala až na první místo. Kniha porazila takové kousky jako The Golden Lily, City of Lost Souls, Cinder, Under The Never Sky, Legend, Sweet Evil, Finale či Bitterblue. A to byla velice silná konkurence.

The Mark of AthenaDĚTSKÁ LITERATURA
The Mark of Athena (Rick Riordan)

Rickovy knihy si díky své promyšlenosti a provázaností s řeckými i římskými, navíc i egyptskými, bájemi a mýty staly velice oblíbené. Třetí díl spin-off série Bohové Olympu byla tento rok jedna z nejočekávanějších. A aby taky ne, když se konečně měli tváří v tvář setkat Percy, řecký hrdina polobohů, a Jason, římský hrdina polobohů. Navíc se Percymu konečně vrátila paměť a měl se postarat o to, aby se řecký a římský tábor navzájem nepozabíjel. Osobně se českého překladu knihy už nemůžu dočkat.

OliviaOBRÁZKOVÁ LITERATURA
Olivia and the Fairy Princesses (Ian Falconer)

V této obrázkové knize hraje hlavní roli prasátko s největší fantazií. Olivie se snaží najít to, co nikdo jiný ještě nenašel… a rozhodně to není být princeznou. Má krizi identity! Má pocit, že je na světě tak roztodivné množství princezen, že toho má Olovie už vážně dost. Potřebuje zazářit. Musí být něčím jiná. Chce dělat mnohem víc, než jenom zapadnout. Takže co z ní bude?

InsurgentGOODREADS AUTOR
Insurgent (Veronica Roth)

A Veronica byla tento rok opět dvakrát úspěšná. Stala se GoodReads autorkou roku 2012 a není se čemu divit. Její série možná není jedna z nejoriginálnějších, ale pořád má v sobě nějaké to kouzlo, které čtenáře baví. Navíc se chystá filmová adaptace prvního dílu a také poslední a dlouho očekávaný poslední díl trilogie. Uvidíme, jak to všechno Veronica zakončí a jak moc nám ještě vytře zrak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge