FILMOVÁ RECENZE: Rozbřesk – 2. část

Filmová recenze Filmy

Píše se rok 2012 a filmová éra Twilight ságy se pomalu uzavírá.  Ano, do českých i slovenských kin se 15.11.2012 dostal poslední díl filmové ságy o upírech vegetariánech, indiánských vlkodlacích a o jedné docela obyčejné dívce, která stojí tak nějak uprostřed. Už máte Rozbřesk – 2. část za sebou? Ano? Ne? Podívejme se, co si o tomto filmovém počinu myslím já…

TWILIGHT SÁGA: ROZBŘESK – 2. ČÁST

Režie: Bill Condon

Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Maggie Grace, Taylor Lautner, Dakota Fanning, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Nikki Reed, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Billy Burke, Anna Kendrick, Booboo Stewart, Michael Sheen, Jamie Campbell Bower…

Česká a slovenská premiéra: 15.11.2012

Světová premiéra: 16.11.2012

Délka filmu: 115 minut

Závěrečná část světoznámé upírské ságy nás naposledy zavede do světa, kde upíři a vlkodlaci bojují nejen o svou lásku, ale i o vlastní životy. Novorozená upírka Bella a její manžel Edward mohou být konečně navždy spolu a šťastní, ale příchod jejich pozoruhodné dcery Renesmee uvede do pohybu nebezpečný řetězec událostí, které pro ně mohou skončit katastrofou. Rodina Cullenových se ale rozhodne bojovat a kontaktuje přátele z celého světa, aby spojili své síly a postavili se vládnoucímu rodu Volturiových. Velkolepá bitva, kde vítězství může vše změnit, právě začíná. Napínavé a romantické pokračování filmu Rozbřesk vám připomene proč se Twilight sága stala fenoménem a ukradla srdce dívkám a ženám po celém světě. (CSFD.cz)

Je docela vtipné, že jsem v kině byla pouze na první díl celé ságy Stmívání a teď jsem si zašla až na její poslední část. Jestli jsem měla nějaká očekávání? Popravdě ani moc ne. Už je to hodně dávno, kdy jsem i já byla poblázněná knižní sérií – a to ještě bylo v době, kdy o ní u nás nikdo zase tolik nevěděl a rozhodně nebyla tak moc populární. Byla jsem připravená na vše. I na to, že filmaři změnili konec a k závěrečné bitvě nakonec dojde. Jak by jinak diváky do toho kina nalákali?

Samotný počátek filmu byl pěkně decentní. Záběry na zalesněné a zasněžené Forks podkreslené tóny červené, černé a bílé. Ve stejném poklidném tempu se v podstatě vezl skoro celý film. Z Belly se stala krásná upírka, která i v docela těsných šatech se sexy rozparkem uhání lesem ostošest, aby si ulovila něco k snědku. Největší dojem na mě nejspíš udělala ta docela zpackaná digitální animace jejího běhu. Rozumějte, zrychlený pohyb jejího okolí zatímco Bella vesele pobíhá s Edwardem v závěsu vypadal dosti lacině. A to už nemluvím o jejím prvním skoku na chudáka pumu, co už se té srnky nejspíš nikdy nedočká. Poněkud vtipné bylo, jak v jednom záběru z oné pumy vesele stříkala krev, nu v druhém záběru jsou Belliny šaty bez poskvrny. Taky bych takové oblečení potřebovala. Mně se stává docela běžně, že mám na sobě nějaký ten flek a pak mě z toho chytají mdloby. Takové rychločistící se šaty bych brala všemi dvaceti. Anebo možná ono kouzlo tkví v tom, že Bella nesaje krev jako prase, ale jako dáma.

Nechápu snahu filmařů o naprosto dokonalý počítačový obličejík Renesmé. Divák si oné přestřelené dokonalosti musí ihned všimnout. Nepochopím, proč se vytvořil obličej počítačem a pokaždé se prostě jen strčil do obličeje skutečné osoby. Snad porozumíte mému zděšení, když jsem zjistila, že tuto postavu dohromady hrálo okolo 11 dívek (ta 11. je ovšem až nejstarší verze). Jako by dívkám nemohli ponechat jejich vlastní obličeje. Vždyť každé dítě se v průběhu růstu mění. Nejvíc mě nejspíš zasáhlo digitální miminko.To opravdu neexistovalo ani miminko? Lepší je počítač?

Uff, takový kiksů bylo ve filmu poměrně hodně. Filmaři se sice drželi knižní předlohy, tu i tam si něco pozměnili, ovšem fanoušci knih budou nejspíš spokojení. Film měl i své vtipnější chvilky. Těžko říct, jestli dobrá polovina z nich byla přímým úmyslem scénáristů, či nikoliv. Tak jako tak jsem nebyla jediná, kdo se v kině některých prupovídkám nebo záběrům smál. Největším problémem filmu je dle mého názoru to, že se vlastně ve vývoji nikam moc neposunul. Jako by samotní tvůrci zakrsli v době a natočili film pro čtrnáctileté divačky. Jenže tyhlety holky, které celé natěšené šly do kina na první film (rok 2008) už vyrostly a s velkou pravděpodobností také mentálně dospěly. Už na ně neplatí to, co by fungovalo v telecích letech. Filmaři na to ovšem vůbec nepomysleli a tak se prostě jen díváte na film, co tak nějak sám od sebe plyne, tu a tam možná něčím zaujme, po většinu času však zanechává naprosto vlažný dojem.

To se však změní v samotném závěru. Ano, přichází avizovaná bitva mezi stranou zla a ještě většího zla. Pardon, máme tu vlastně stranu dobra a zla. Nějak jsem se nechala unést. Legrační je, že k této bitvě de facto v knize ani nedošlo. Takže jsem nebyla jediná divačka znalá předlohy, která tápala, co se tak bude dál dít a koho všeho vlastně pozabíjejí. No, že jich ale pozabíjeli hodně. S každou další uraženou hlavou jste tlačili oči z důlků, co to jen šlo. Proč? Nechtěli jste uvěřit, jak tohleto vůbec mohli udělat a jak to sakra může skončit? Věřte mi, že jsem nebyla jediná, kdo v kině utrousil nějakou tu nadávku a nevěřil tomu, co vidí. Myslím, že některým skalním fanynkám v kinosále nejspíš i přestalo bít srdce. Bitva byla velkolepá. O tom žádná. Myslím, že tohle nikdo z nás nečekal.

A taky jsme nečekali to, jak s námi tvůrci pěkně vypinkali. Za to se jim musím pomyslně poklonit, protože si s námi pohráli velice dobře. Hodně chytrý tah, ale svým způsobem také podraz na diváka. Tak jako tak to byla právě bitva, která mě z mého polobdělého stavu dokázala pomalu zvednout ze sedala. Také oceňuji na samotném závěru přehlídku všech herců a postav, co se ve všech pěti filmech objevili. Po té závěrečné slaďárně na rozkvetlé louce to bylo takové miloučké.

Rozbřesk – 2. část je docela průměrným filmem. Budou na něj nejspíš s láskou vzpomínat jen skalní fanoušci, u ostatních velice rychle upadne do zapomnění. Jsem zvědavá, jestli se po několika letech opravdu dočkáme proklamovaného remaku. A jakým směrem se budou herci celé ságy ubírat. Fanoušci tvorby Stephanie Meyerové se ovšem můžou na příští rok těšit na filmovou verzi Hostitele. A jestli autorka dostojí svému slovu, dočkají se i dalších dvou pokračování. Uvidíme, necháme se překvapit.

Hodnocení: 75% (původně jen 60%, ale kvůli té bitvě nemůžu jinak)

Upozornění: V případě komentářů se prosím vyvarujte spoilerům na film. Ať si i ostatní diváci můžou užít moment překvapení.

Zdroje informací a obrázků: IMDB.com, CSFD.cz, Moviezone.cz, Breakingdawn-themovie.com

1 thought on “FILMOVÁ RECENZE: Rozbřesk – 2. část

  1. Už je to nějaký pátek, co jsem Rozbřesk četla, takže jsem si nebyla úplně jistá v některých momentech filmu. Ale ta bitva mě dostala, i když jsem věděla, že jde o podraz, někde v půlce jsem přestala doufat, že to všechno vrátí. Takže jsem si nakonec oddechla a ulevila si na holku mého věku trochu neslušně, ovšem celé kino na tom bylo podobně. Půlku filmu jsem se smála, animované Nessie mi bylo až líto a při bitvě jsem opravdu jen valila oči. Škoda těch animací, ale i tak šlo o mnohem lepší film než byla jednička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge