KNIŽNÍ RECENZE: Poslední stín

Knihy Knižní recenze

Havranům se podařilo seslat nebezpečné kouzlo – Zloděje úsvitu – a tak porazili Černokněžné pány a zachránili Balaiu. Jejich dobrodružství ale rozhodně není u konce. Před nimi stojí další velký a důležitý úkol, na jehož konci může čekat smrt. Pokud se jim nepodaří zavřít trhlinu do dračí dimenze, kterou Zloděj úsvitu způsobil, Balaia shoří v dračích plamenech. Je to opět na nich…

Autor: James Barclay
Série: Kroniky Havranů
Díl: druhý
Originální název: Noonshade
České vydání: FANTOM Print, 2012
Žánr: fantasy

 Anotace: Mohou Havrani, legendární skupina žoldnéřů, slavit vítězství? Seslali zkázonosné kouzlo a vypudili prastaré zlo. Na Balaie však stále zuří válka a kontinentu hrozí další nebezpečí. Kouzlo vytvořilo na nebi trhlinu, spojení s dračí dimenzí. Havrani musejí ve válkou zmítané zemi čelit hordám Wesů a zradě těch, které kdysi považovali za přátele. Pokud selžou, padne Balaia pod křídly nespočet draků…

 


 

Druhý díl kronik Havranů začíná přesně tam, kde předchozí skončil. Tedy po seslání Zloděje úsvitu, který Balaiu zachránil před děsivou magií Černokněžných pánů. Avšak ne na dlouho… Mocné kouzlo totiž otevřelo trhlinu do dračí dimenze a to je rozhodně problém. Na scéně se objevuje Ša-Kaan – drak, s nímž jsme se mohli zběžně potkat již v prvním dílu – a Havrani dostávají ultimátum. Musí najít způsob, jak trhlinu uzavřít dříve, než její stín padne na celé město Parve. Pak už bude pozdě a Balaiou se rozezní dračí řev a celou zemi zaplaví smrtelné plameny. A tak se Havrani musí vydat vstříc novému dobrodružství. Opět na jejich bedrech leží osud celého světa.

Během čtení však nesledujeme pouze osud Havranů. V knize se objevuje hned několik příběhových linií a tak může čtenář sledovat i osud Julatsy – jedné ze čtyř magických univerzit – protože Wessové se rozhodně jen tak nevzdali a stále touží ovládnout celý svět a začali právě s univerzitami. I když ztratili Wessové podporu magie Černokněžných pánů, stále v rukou drží meče a s těmi to umí nejlépe. A tak vytrvale bojují dál. Julatsa je ve velkém ohrožení a mágů je málo… Ani baron Černoosten nezůstane pozadu. Dokonce se na situaci podíváme i očima Ša-Kaana. Jednotlivé příběhy se tak střídají a prolínají. Čtenář tak má alespoň všeobecný přehled o dění v celé Balaii i jiných dimenzích.

V Poledním stínu se na scéně objevují draci a konečně se tak více dozvíme nejen o Ša-Kaanovi, ale i o dimenzích, což rozhodně příběhu přidává a zápletka je tak dokonce o něco zajímavější než v prvním díle. Dalším plusem je i to, že se dozvíme důležité informace o fungování magie a o historii celé Balaiy, stejně jako o různých dimenzích, což jsem v prvním díle malinko postrádala.

Stejně jako v prvním díle, najdeme i v tomto mnoho akčních scén a velkolepých magických bitev. Znovu se setkáváme se sympatickými Havrany, které si prostě oblíbíte a budete jim držet palce až do konce. Postavy Barclay vytvářet umí, nejsou černobílé ani nijak jednoduché. Každá má své problémy i starosti, každá je něčím zajímavá. Charaktery jsou zkrátka rozmanité a povedené.

Méně povedené jsou však dialogy. Autor s jejich pomocí vše polopaticky vysvětluje a to i věci, které naprosto logicky vyplývají z příběhu a to je škoda, protože pak rozhovory postav působí naprosto nepřirozeně a mnohdy nuceně. Občas v textu můžete narazit i na nezáživné, zdlouhavé popisy, které brzdí jinak akční děj.

Barclayův styl vyprávění se také dost liší od jiných autorů fantasy. Rozhodně nepatří mezi vypravěče velkolepých epických příběhů a jeho jazyk není tak vytříbený a bohatý, ale spíše jednodušší. Opět vyprávění silně připomíná RPG hry. Těmi se autor inspiroval a to především systémem magie. Barclay sází spíše na akčnost, bitvy a boje. Knihu tak doporučuji především příznivcům PC her a akčních příběhů. Pokud jste četli první díl, dvojka vás rozhodně nezklame a po jejím dočtení budete vyhlížet vydání dalšího dílu…

Na závěr bych opět ráda zmínila překrásnou obálku knížky, tentokrát v oranžových odstínech. Tato série má opravdu dechberoucí obálky, jejichž autorem je americký výtvarník Raymond Swanland. Obálka připravovaného třetího dílu s názvem Dítě noci je neméně úchvatná a tentokrát modrá.


 

James Barclay je úspěšný britský spisovatel high fantasy. Narodil se 15. března roku 1965. Je autorem úspěšné trilogie Kroniky Havranů, na kterou navázal pokračující trilogií Legends of The Raven (Legendy Havranů). Jeho posledním výtvorem je kniha Elves: Once Walked With Gods. Další díl série Kroniky Havranů ponese název Dítě noci a opět ho vydá nakladatelství Fantom Print.

Přečtěte si i RECENZI na první díl!

Obálka a anotace: http://www.fantomprint.cz/
Fotografie a informace o autorovi: http://www.jamesbarclay.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge