KNIŽNÍ RECENZE: První čarodějovo pravidlo

Knihy Knižní recenze

Svět je v ohrožení. Mocný mág prahnoucí po moci – Darken Rahl – se snaží ovládnout velmi nebezpečnou magii, díky které by mohl celý svět zaniknout. Někdo mu v tom musí zabránit… Někdo, kdo o ničem z toho zatím nic netuší. V poklidném Západozemí, daleko od magického nebezpečí žije mladík Richard Cypher. Nikdy ho ani nenapadlo, že by mohl být něčím víc než průvodcem po místních lesích. Až do chvíle, kdy na cestě spatří neznámou dívku v bílém…

Autor: Terry Goodkind
Série: Meč Pravdy
Díl: první
Originální název: Wizard’s First Rule
České vydání: Classic, 2008
Žánr: fantasy, magic and swords

Anotace: První čarodějovo pravidlo je román vynikajícího spisovatele fantasy. Příběh Richarda Cyphera předurčeného bojovat s protivníkem nejsilnějším – tím je Darken Rahl, zlověstný mág, který si přeje zničit všechno, co Richard považuje za dobré a krásné, a odsoudit jej spolu s ostatními obyvateli Západozemí k životu v pekle zotročení a ponížení. Richardův život se změní, když zachrání Kahlan, krásnou ženu, která zoufale prchá před Rahlovými úkladnými vrahy, když se pokouší najít Zedda, posledního velkého čaroděje. Pouze Zedd může vysvětit hledače pravdy, člověka s čistým srdcem a silnou vůlí, který bude muset vládnout strašlivou mocí, legendárního Meče pravdy. Pouze hledač může zabránit Rahlovi získat tři schránky Ordenu, které propůjčí moc nad vším živým tomu, kdo je má. Jak se Rahlův plán blíží svému osudovém vyvrcholení, Zedd vyzve Richarda, aby se stal hledačem. Richard se zpočátku zdráhá pozvednout meč a postavit se nebezpečím, která na něj číhají, přijme však tento úkol, když si uvědomí, že jeho svět zvadne pod bičem Rahlovi Temné nadvlády…

Richard Cypher má rád svůj poklidný život. Celé dny se toulá hlubokými lesy v Západozemí a sem tam se živí jako průvodce touto krajinou. Nejraději by na tom nic neměnil, bohužel, lidé jen tak nemohou změnit to, co je jim předurčeno. A Richardovi byla osudem předurčena dlouhá cesta plná nebezpečí a bolesti, na jejímž konci pravděpodobně čeká smrt. On je totiž pravým Hledačem, musí přijmout Meč Pravdy a zachránit svět před Darkenem Rahlem. Po boku mu bude stát mocný čaroděj Prvního řádu – Zeddicus Zu’l Zorander a Matka Zpovědnice – Kahlan Amnell, kteří mu přísahali věrnost a své životy zasvětili jedinému cíli – porazit Darkena Rahla a nastolit v zemi opět mír…


Série Meč Pravdy spisovatele Terryho Goodkina je ukázkovým dílem klasické fantasy. Máme zde družinu hrdinů, mající za úkol porazit mocného mága, který si hodlá podmanit celý svět. Setkáme se zde s magií, propracovaným světem, kouzelnými tvory a dalšími, pro tento žánr typickými prvky.

Přesto příběh nepůsobí otřepaně a to proto, že do něj autor vložil srdce, což jde nejlépe pozorovat na ústřední dvojici – Richardovi a Kahlan. Jsou velmi sympatickými a citlivými postavami, díky čemuž čtenáři rychle přirostou k srdci. Rozděluje je síla magie – spojuje síla lásky – a oni s tím musí neustále bojovat. Jedna věc mi ale na této zamilované dvojici trochu vadila a souvisí právě s oním bojem dvou sil, je to jejich přílišná vážnost a občas i „ufňukanost“. Naštěstí je tady postava neustále hladového Zedda, který jen srší vtipy a do příběhu tak vnáší příjemnou, pozitivní atmosféru. Neubráním se zde srovnání se seriálem, který byl podle této knižní předlohy natočen. I když není žádným zázrakem a je spíše průměrný, seriálové charaktery postav – nebo alespoň hlavní dvojice – se mi zamlouvají o něco více než ty knižní.

Příběh byl rozhodně zajímavý, ale poněkud zdlouhavý. Ne vždy je to na škodu, zde mi však chyběl určitý spád, více akce, autor se snažil neustále něco vysvětlovat, proto mi některé pasáže připadaly dokonce zbytečné.

Také jsem měla pocit, že překlad knihy občas trochu pokulhává. Některé slovní obraty mi opravdu neseděly, ale nejednalo se o natolik častý jev, aby to nějak výrazně škodilo.


Co je třeba pochválit je nové vydání z roku 2008 – nakladatelství Classic. Knihy Terryho Goodkinda tak získaly nový kabátek v podobě pevné vazby a každý díl byl sjednocen do jedné knihy (dříve děleno). Jen mě trošku zarazil přebal, či spíše ilustrace na přebalu, která nemá s příběhem nic společného. Je na ní totiž vyobrazen čaroděj z jiného příběhu a to Gandalf z Pána Prstenů. Proč?


První čarodějovo pravidlo je zkrátka klasickou epickou fantasy, kterou si jistě s chutí přečte každý milovník tohoto žánru. Určitě zajímá i ty, co si oblíbili seriál Legend of the Seeker, ale nejsem si jistá, zda takoví lidé nebudou po přečtení trochu zklamáni. Seriál se od knihy totiž docela liší, dokonce víc, než je u zfilmovaných příběhů obvyklé.

Brzy se chystám i na další díly, otázkou pro mě však zůstává, zda autor udrží kvalitu toho prvního, protože série Meč Pravdy má celkem 11 dílů, což je poměrně dost a při takovém množství se pak může lehce stát, že úroveň knih klesá. Uvidíme.

Moje hodnocení: 75%


Terry Goodkind je americký spisovatel, mj. autor epické fantasy série Meč Pravdy. Narodil se a vyrostl v Omaze, ve státě Nebraska v USA. Než se z něj stal spisovatel, vystřídal mnoho zaměstnání. Byl tesařem, houslařem, restaurátorem.

Později začal pracovat na příběhu Richarda a Kahlan a první román „Wizard’s First Rule“ spatřil světlo světa roku 1994. Díky jeho úspěchu napsal další pokračování a série Meč Pravdy má nyní 11 dílů.

 


 

Zdroj obrázku a informace oautorovi: http://www.legendoftheseeker.cz

Zdroj anotace a obálky knihy: Legie.info

1 thought on “KNIŽNÍ RECENZE: První čarodějovo pravidlo

  1. Ahoj, četla jsem všechny díly meče pravdy a všechny jsou super!! jsou tam i slabé chvilky, hlavne u dílu Pilíře světa,ale jinak povedená četba a každý díl je něčím zajímavým. Poslední dva díly jsem četla dokonce skoro nonstop, jak mě to vtáhlo do děje. Právě jsem si minulý týden koupila nový díl Ozubí reguly, tak jsem zvědavá…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge