Ideální hudba při čtení fantasy – díl první

Knihy Zábava

Každý čtenář má při čtení své vlastní potřeby. Někdo potřebuje ticho, aby se mohl soustředit, někomu nevadí ani ten největší hluk a jiný si rád pouští hudbu jako doprovod, která dokáže dokreslit atmosféru příběhu. K takovým lidem patřím i já a v tomto článku bych se s vámi ráda podělila o to, jakou hudbu k jakým žánrům či přímo knihám ráda poslouchám. Třeba si odnesete i nějakou tu inspiraci.

Ráda si čtení užívám naplno, ostatně, kdo ne, že? Proto, když čtu nějakou opravdu dobrou knihu, ráda se do jejího děje úplně ponořím a když mě náhodou někdo nebo něco náhle vyruší, dokáže mě to pěkně vyvést z míry. Proto si k takovýmto knihám ráda přibalím do tašky i MP3 přehrávač se svou oblíbenou hudbou a sluchátky. Ale nejde o to se jen izolovat od okolního ruchu. Hudba totiž dokáže skvěle doplnit dění v knize a dotvoří tu správnou atmosféru, díky které si příběh čtenář ještě více užije.

Samozřejmě je velmi důležitý výběr hudby, kterou budete u čtení poslouchat. Pro mě je logické, že když čtu lovestory, nepustím si k tomu metal nebo k nějaké akční věcičce si nevyberu ani Taylor Swift. To je všem snad jasné.

Já jakožto milovnice fantasy si potrpím i na podobně laděnou hudbu. A možná, když řeknu Two Steps from Hell, někteří z vás už ví, o čem je řeč.


Two Steps from Hell je hudební společnost, kterou založili Nick Phoenix a Thomas J. Bergersen. Především se věnují tvorbě hudby k trailerům a různým filmům. Jejich hudba byla použita např. v trailerech na filmy: Harry Potter a Relikvie smrti, Avatar, Piráti z Karibiku, Twilight Sága: Rozbřesk, John Carter, seriál Hra o trůny a mnoho mnoho dalších.

Mezi jejich známá alba patří např.

  • Dynasty (2007)
  • Pathogen (2007)
  • Nemesis (2007)
  • Legend (2008)
  • Power of Darkness (2010)
  • Nero (2011)
  • Archangel (2011)
  • Two Steps From Heaven (2012)

Já osobně jsem se s touto skupinou poprvé setkala, při čtení fantasy knihy Proměna, ze série Rai-Kirah od Carol Berg. A protože mi jejich hudba ke čtení této knihy skvěle sedla a úžasně doplnila děj, pokusila jsem se vám tady sestavit takový malý soundtrack, skládající se z deseti skladeb, které jsem při čtení poslouchala nejčastěji a které se podle mě k ději nejvíce hodily.

Musím ale říct, že TSfH neposlouchám jen při čtení, ale prakticky pořád. Jejich hudba je opravdu skvělá, epická, plná nejrůznějších emocí.  Protože se většinou jedná hlavně o instumentální skladby, neruší ani při učení a hlavně díky tomu se hodí k poslechu při čtení.


Proměna – Carol Berg

 Anotace:

Seyonne nebyl vždy otrokem. Jeho lid kdysi vládl magií, jaké není na světě rovno, býval ochráncem i obráncem zároveň. Pak ale přišly armády impéria Derzhi a on upadl do otroctví. Dlouhá léta ponižování a utrpení mu oslabila magické schopnosti. Jeho národ ho považuje za mrtvého. Pro něj je smrt to jediné, v co ještě může doufat – dokud jednoho dne neobjeví naději na tom nejnepravděpo­dobnějším mís­tě…

Když byl Seyonne opět prodán, zakoupil ho Aleksander, dědic trůnu impéria Derzhi. Seyonnův nový pán je bezcitný a zaslepený krutostí. V Aleksanderově duši však dřímá zárodek síly. Jediné, co potřebuje, je vedení mistrem, jakým kdysi býval Seyonne…

Nezbývá však mnoho času, protože Aleksanderova skrytého nadání si všimli i démoni – a ti mají ve zvyku zničit sílu, kterou nemohou ovládnout…

Stručný obsah:

Epický fantasy román nás zavede do prostředí podobného středověku, do velkého a mocného impéria Derzhi, kde vládne krutý císař. Císařův syn, princ Aleksander má být brzy prohlášen za dědice trůnu. Princ je však velmi pyšný, rozmazlený a krutý, špatná kombinace pro budoucího vladaře. Hlavním hrdinou knihy však je Ezzarijský otrok Seyonne, kdysi mocný čaroděj ve své vlastní zemi – Ezzarii. To však bylo před šestnácti lety, než do Ezzarie vtrhli silní bojovníci impéria Derzhi, povraždili a zotročili jeho lid. On sám upadl do otroctví a krutými rituály byl zbaven své kouzelnické moci – Mellydy.

Šestnáct let žil v přesvědčení, že zemře jako otrok, avšak všechno se změní, když si ho na trhu s otroky koupí sám princ Aleksander. Krutý, pyšný princ však ukrývá daleko víc, je klíčem k záchraně světa, před dalšími jeho obyvateli, démony. Kdysi s démony bojovali Ezzarijci, čarodějové k tomu vycvičení. Nyní jsou však buďto mrtví, či zotročení a není nikdo, kdo by se s démony utkal. Seyonne však odhalí Aleksanderovo nadání, o kterém ani sám princ neměl ani tušení a nyní je na něm, na pouhém otrokovi, aby ochránil pyšného prince, kterého k smrti nenávidí před strašlivým zlem. Je Seyonnovým úkolem a povinností změnit Aleksanderovu povahu, ochránit ho před démony a zachránit svět, který je v nebezpečí. Dávné Ezzarijské proroctví se splní…

Můj názor:

Příběh je vyprávěn samotným Seyonnem, zlomeným otrokem. Kniha je psána v ich-formě, díky které se čtenář do jeho života naprosto vžije. Spisovatelka dokáže čtenáře perfektně vtáhnout do děje a  perfekteně popisuje myšlenky obou hlavních hrdinů – otroka a namyšleného, bohatého dědice trůnu. Postupně nám odkrývá Seyonnovu minulost, což je právě jedním z důvodů, který nutí čtenáře číst dál a dál. Kniha je to opravdu čtivá, plná napětí a nejen toho. Občas mi sice přišla poněkud zdlouhavá a někdy mi malinko překážela ona ich-forma, protože příběh je z pohledu muže, psán ovšem ženou a proto  některé myšlenkové pochody hlavního hrdiny občasně úplně neseděly. Velkým plusem příběhu je podle mě originalita, žádní elfové ani trpaslíci. Proměna je velmi dobrá kniha a mohu ji jen vřele doporučit všem milovníkům fantasy.

Soundtrack:

1. Heart of Courage

2. Tristan

3. Undying Love

4. After the Fall

5. Am I Not Human?

6. Dragon Rider

7. Archangel

8. Protector of the Earth

9. To Glory

10. Freedom Fighters

Knihu si můžete objednat ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge