ROZHOVOR: Mafiánský guru Kateřina Petrusová odpovídala pro Knižní vesmír!

Knihy Rozhovory

Kateřinu Petrusovou můžou někteří znát pod přezdívkou Nebraska, píšící na webu BEZ HRANIC. Této velmi nadějné autorce vyšla začátkem února tohoto roku kniha nesoucí název Nebezpečná láska (Fragment). Nedalo mi to a musela jsem autorku tak trochu vyzpovídat. Na co jsem se ptala a co mi Katka odpovídala?


KV: Krásný dobrý den Katko, nejdříve ze všeho bych Vám chtěla moc poděkovat za celý náš tým, že zodpovíte moje zvídavé otázečky.
Na úvod, jenom tak na odlehčení, jak se máte, mateřská Vám za chvilku končí, takže bude určitě pěkné rušno, těšíte se?

KP: Já děkuju.
Mám před sebou poslední dva dny volna a teprve teď mi to začíná doopravdy docházet. Byla jsem doma čtyři a půl roku a ve čtvrtek vstanu a pojedu do práce, to bude vážně velká změna. Naštěstí mě čeká nejdřív školení, takže do toho neskočím úplně po hlavě.
Zároveň se tam ale i těším. Pracovat na infolince může být velmi inspirativní a mně stačí k rozehrání příběhu jedna věta nebo scéna, na kterou se pak nabalí všechno kolem. Tak je možné, že se časem pustím do povídky na motivy nějakého fakt povedeného hovoru

KV: Přejdeme k Vaší nové knize, která vyšla začátkem února u nakladatelství Fragment – Nebezpečná láska. Já jsem již v pořadu Sama doma slyšela, jak jste se vlastně dostala k vydání knihy, ale mohla byste to prosím pro naše čtenáře ještě zopakovat, jak to probíhalo, nějaké pikantnosti.

KP: Úplně na začátku bylo spuštění našeho webu Bez Hranic. Říkala jsem si, že je potřeba tam něco vkládat, abychom na něj nalákaly čtenáře, takže jsem začala psát nápad, který jsem už pár měsíců nosila v hlavě. V tu chvíli mě vůbec nenapadlo, že by se Paige s Mikem někdy ocitli na papíře, protože jsem měla pocit, že se pořád ještě spíš jen rozepisuju. Ale díky jedné úžasné (a hrozně aktivní) dobré duši z Fragmentu putovalo už prvních deset nebo patnáct kapitol na posouzení. Pořád jsem čekala, kdy mi dají vědět, že děkují, ale ať už proboha nikdy nic neposílám, ale nakonec to dopadlo opačně a vážně mě to překvapilo.
Pikantnosti? Když jsem otevřela rukopis po stylistické korektuře, nevěděla jsem, jestli se mám jít někam schovat, nebo fňukat. Na každé stránce byla hromada oprav, občas úplně modro. To člověku moc sebevědomí nepřidá – ale textu to hodně pomohlo.

KV: Proč jste si jako prostředí knihy vybrala úplně jiný kontinent a nezapustila Nebezpečné lásce kořeny v České republice?

KP: Chvíli jsem zvažovala, že to bude v našem prostředí, ale pak jsem zjistila, kdo vlastně budou Bavettovi, a mafie v Praze by to celé hned posunula někam jinam. Ameriku známe z knížek a filmů, ve kterých to občas vypadá, že tam je možné vážně cokoliv a mafiánská rodinka a polepšený mafián prostě v New Yorku vypadá uvěřitelněji než v Pardubicích.

KV: Mafie. Hm, velmi zajímavé a lákavé téma (já osobně mafii miluji, hlavně ve hře). Co Vás vedlo k tomu, udělat z Bavettových kluků mafiány, proč ne třeba ropné magnáty? Nebo máte s mafiány nějaké osobní zkušenosti.

KP: Ropní magnáti! Proč mě to nenapadlo? 😀
Za mafii může film Kick-Ass. Měla jsem v hlavě příběh o tom „nemocném“ chlapovi a ošetřovatelce a řešila jsem, čím by se on mohl před nehodou živit, co dělá jeho rodina, aby měli peníze na nákladnou léčbu a plat nepřetržité ošetřovatelky. Pak jsem šla do kina na Kick-Ass a tam byla scéna, ve které jdou mafiáni chodbou luxusního bytu, otevřou dveře do kanceláře svého šéfa a on tam sedí a ty peníze z něj doslova sálají – a bylo to.
Osobní zkušenosti s mafií nemám a doufám, že mít nebudu. Nejblíž jsem se jí ocitla v Itálii, kdy nám náš místní hostitel vyprávěl, že dole na jihu bychom klidně mohli nechat auto na ulici otevřené a nic by se z něj neztratilo, protože mafie nedovolí, aby se na jejím území něco stalo turistům. A pak honem odvedl řeč jinam („A tady ten dům, ten je taky moc hezký!“)

KV: Jak Vás vlastně napadlo, že Michael bude trpět zrovna takovou „poruchou“, jakou trpěl v knize?

KP: Přiznám se, že tohle už si vážně nevybavuju. Nápady mě spíš přepadávají, najednou mám v hlavě obraz, a pokud mě zaujme, přemýšlím o něm a najednou je z toho příběh.
Dlouho jsem hledala na internetu, jestli taková porucha existuje, ale když na mě lékařské termíny začaly být moc odborné, hodila jsem to za hlavu, řekla si, že to je fikce a že se kdyžtak ozve někdo, kdo tomu rozumí, a napíše mi, že taková ztráta paměti je pěkná blbost. A zatím pořád čekám

KV: Podle mého názoru má kniha zatím celkem slušný úspěch, čekala jste až takové ohlasy, jaké mohou číst čtenáři v různých recenzích na Vaši knihu?

KP: Nečekala. Měla jsem pozitivní zpětnou vazbu už na Bez Hranicích, ale brala jsem to tak, že většina tamních čtenářek už mě zná, ví, co ode mě čekat a čte to jen proto, že jsou pozitivně podjaté. Navíc jsem měla pocit, že čtenář čeká něco jiného na webu amaterských psavců a v papírové knize, takže mi hodnocení a recenze upřímně dělají radost a taky se nad nimi dojímám.

KV: Ptáčci mi někde našeptávali, že už se chystá další díl, nebo že už je dokonce i napsaný! Takže mě stoprocentně zajímá, kdy se na něj můžeme těšit, o čem by tak zhruba mohl být, bude tam více mafiánských záležitostí?

KP: Druhý díl je hotový, to mají ptáčci pravdu. Je to Robertův příběh a mafie se tam ukáže trochu víc, protože Robert v ní byl přece jen hlouběji než Michael. Oproti Nebezpečné lásce jsem v pokračování střídala pohledy Roberta a hlavní hrdinky Jo, protože jsem nepřišla na způsob, jak jen z jednoho pohledu ukázat to, co potřebuju. A občas se ke mně doneslo, že to pokračování je lepší, tak doufám, že se podaří ho také dostat na papír. Záleží to na úspěchu Nebezpečné lásky u čtenářů, protože jsem úplný nováček a nakladatelství zatím netuší, jestli se mu ta investice do mě aspoň vrátí. Musíme počkat a uvidíme.

KV: No, já už Vás nebudu víc trápit a popřeji Vám (určitě za všechny) hodně úspěchů ve psaní a i v „běžném“ životě. A samozřejmě ještě jednou moc děkuji za poskytnutý rozhovor. Ať se Vám daří!

KP: Kdepak, já moc děkuji, byla to výborná a moc příjemná zkušenost. Držím pěsti, aby se Knižnímu vesmíru dařilo!

Ještě jednou děkuji Katce za rozhovor a těším se na další její knihy

Zdroj knižní obálky: Fragment.cz

4 thoughts on “ROZHOVOR: Mafiánský guru Kateřina Petrusová odpovídala pro Knižní vesmír!

  1. Katku mám ráda jako člověka i jako autorku. Píše svěžím stylem, který nemá na českém trhu obdoby. Těším se na všechny její práce a Nebezpečnou lásku doporučuji!

  2. I kdybych nebyla „pozitivně podjatá“ jako že jsem, Káčino psaní by se mi líbilo.
    Má to šťávu, humor, akci, plynulé a uvěřitelné dialogy, které jdou postavám „do pusy“ a čte se to samo. Za druhý díl se, já bezvěrec, doslova modlím.
    Kéž to vyjde. Zaslouží si to Káča a zasloužíme si to my, co rádi čteme dobré knížky.

  3. Kačenky příběhy znám a ráda se k nim vracím, protože mě pokaždé dokážou naladit a já si uvědomím, že svět je prostě krásný a člověk jej musí brát s jistou dávkou humoru. Knihu Nebezpečná láska jsem s radostí doporučovala dál a každý, kdo mě poslechl mi po dvou dnech volal, že chce další její knihy. Zklamalo je, že nic dalšího zatím oficiálně není. Držím palce!

  4. Dobrý den.Šla jsem si tak jednou do knihovny a do rukou mi padla kniha od této spisovatelky.Musím říct,že jsem ji přečetla jedním dechem)Velký obdiv paní spisovatelce.Opravdu smekám.Takhle jsem se už dlouho do žádné knihy nezačetla,aby mě zcela pohltila.Paní Petrusová opravdu famózně píše.Je to zají mavé hned od začátku,.napínavé,má to super děj,je tam romantika,nebezpečí,prostě takhle si představuji skvělou knihu.Jsem velký čtenář,ale pořád mě nedokázal žádný spisovatel uchvátit svým psaním natolik,abych si kupovala jejich knihy.Byli hned od začátku zplplé směsicí všeho a plno postav a dětí,že si člověk sotva pamatoval hlavní postavu a koho a kam k čemu přiřadit.Taky jejich děj tzv..skákalod vozu ke koze a čert aby se v tom vyznal.Kdežto tato kniha mne tak okouzlila,že hned po přečtení jsem na netu hledala,kolik knih autorka vydala a těššila jsem se,jak si je KOUPÍM.Bohužel jsem byla zklamamá,že kniha Nebezpečná Láska je autorčiným prvním dílem((,ale určitě né posledním,,takže netrpělivě čekám,až bude nějaká další knuha,kterou si hned koupím.Jste bezvadná paní Petrusová..jen tak dál..Styl,jakým je tato kniha napsána ji dělá jedinečným.V dnešní době takhle napsat děj málokdo umí;)Honem pište;)už se nemůžu dočkat.Kéž by jste paní spisovatelce tento vzkaz nějak přeposlali)Zdraví.JP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge