KNIŽNÍ RECENZE: Virus

Knihy Knižní recenze

Sledujete seriál Sběratelé kostí? A víte, že za produkcí stojí samotná autorka knižní předlohy? Ne? No, tak teď už určitě ano. Nedávno se Kathy Reichs dokonce rozhodla pustit i pro knihy pro mladší publikum. A první díl rozhodně stojí za povšimnutí.

Autor: Kathy Reichs
Série: Virals
Díl: první
Originální název: Virals
České vydání: BB/art, 2011
Žánr: young adult, detektivní, paranormálno

Anotace: Čtrnáctiletá Tory Brennanová měla odjakživa smysl pro dobrodružství; konec konců je přece neteří slavné soudní antropoložky Temperance Brennanové. Nyní se však stěhuje doprostřed pustiny – na ostrov Morris v Jižní Karolíně, k otci, jehož nikdy nepoznala. A zvyknout si na docela nový život není snadné. Seznamuje se se skupinkou místních dětí, které s ní sdílejí zápal pro vědu, a svůj volný čas tráví zkoumáním zastrčených zákoutí mokřiny kolem ostrova Loggerhead. Jenomže ve výzkumném ústavu na Loggerheadu se dějí divné a nebezpečné věci. Dětem se podaří z místní utajené laboratoře zachránit štěně vlčáka, ale nakazí se přitom vzácným kmenem psího parvoviru, který jim pozmění DNA – navždycky. Díky zbystřeným smyslům a rychlejším reflexům se jim možná podaří vyřešit případ dávné vraždy… tedy pokud zůstanou naživu dost dlouho, aby zachytily pach vraha. Naštěstí teď už jsou mnohem víc než přátelé. Jsou smečka. Jsou viráti.


Tory je shodou okolností neteř slavné antropoložky Temperance Brenan, které říká prateta Temp. Po nečekané smrti matky se přestěhovala za svým otcem, který o ní celých čtrnáct let nevěděl. Tory se za těch několik měsíců už docela srovnala s tím, že žije v zapadákově, kde lišky dávají dobrou noc.

Do školy se dopravuje lodí, chodí na prestižní akademii, kam se dostala jen díky tomu, že její otec Kit pracuje pro univerzitu a její nejlepší kamarádi jsou samí kluci. Tory to ovšem nevadí, všichni jsou totiž pořádní nadšenci do vědy a všeho, co s ní souvisí. Zdá se, že Tory zdědila ty správné geny. Jenže je to právě její touha po vědění, která ji dostane do pořádného maléru.

Řeknu vám, že takhle výborný český překlad jsem už dlouho nečetla. Vážně. Právě díky překladu jsem si knihu užila ještě víc. Některé výrazy jsou přeloženy tak trefně a vtipně, že vám ani nepřijde, že vlastně nečtete domácí knihu.

Kniha se mi líbila od začátku do konce. Jde o typickou detektivku s mírně paranormální zápletkou, která má ovšem vědecký základ. Hlavní hrdinka – Tory – mi sice někdy mírně lezla na nervy, ale její povaha se dá pochopit, jako by své pratetě z „oka“ vypadla. Ben, Hi a Shelton jsou báječní. Všichni čtyři se vzájemně doplňují a při svých dobrodružství ještě trousí jednu hlášku za druhou.

Někdy jsem měla sice pocit, že jde spíše o starší postavy, než ve skutečnosti jsou, ale nijak mi to při čtení nevadilo. Společně se všemi jsem odhalovala kousíček za kousíčkem, o co vlastně jde a i když jsem měla nějaké podezření, konec mě do jisté míry překvapil.

Knihu vám všem určitě doporučuju všemi dvaceti. Rozhodně by neměla uniknout vašemu hledáčku, už kvůli těm hláškám, při kterých se budete vážně smát. Kathy se podařilo napsat velice dobrou knihu pro dospívající, která mezi ostatními určitě vyčuhuje.

Moje hodnocení: 80%


Kathy Reichs je stejně jako její literární postava Temperance Brennanová soudní antropoložkou Úřadu soudního lékařství státu Severní Karolína a Laboratoire de sciences judiciaires et de médecine légale pro provincii Quebec. Patří k padesáti soudním antropologům jmenovaným Americkou radou soudní antropologie a je členkou Výkonného výboru rady Americké akademie soudních věd. Působí jako profesorka antropologie na Univerzitě Severní Karolíny v Charlotte. Narodila se v Chicagu, kde získala doktorát filozofie na Severozápadní univerzitě. Nyní pracuje střídavě v Charlotte a Montrealu a často spolupracuje jako soudní znalkyně při soudních líčeních.

Proslavila se hned svým prvním románem Přijdu tě zabít, který v roce 1997 získal Ellisovu cenu za nejlepší prvotinu. I další tituly byly velmi úspěšné: Mrtvá světice, Smrtící rozhodnutí, Osudová cesta, Vážná tajemství, Smutné pondělí, Svaté kosti, Kosti v písku, Kosti na popel, Divoké kosti, Ďáblovy kosti a 206 kostí.

Zdroj obrázků, informací o autorce, anotace i obálky knihy: BB/art
Zdroj obrázku autorky: Goodreads

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge