KNIŽNÍ RECENZE: Počátek

Knihy Knižní recenze

Upíří polibky přináší další příběh pro náctileté dívky toužící po romantice, nejlépe v náručí přitažlivého upíra. V podání Ellen Schreiber se z celého příběhu nestává fraška, ale ani žádné drama, naopak máme před sebou příjemně vtipné a oddychové čtení.

Autor: Ellen Schreiber
Série: Upíří polibky
Originální název: Vampire Kisses
České vydání: Zonepress, 2011
Slovenské vydání:
Zonepress, 2011
Žánr:
young adult, upíří romantika, humor


Česká anotace: Může se sen o lásce k upírovi stát skutečností? Šestnáctiletá Raven se odmalička touží stát upírkou. Žije v malém městečku jménem Dullsville a nemá to právě lehké – nerozumí si příliš se spolužáky, kamarádí se pouze s farmářskou dívkou Becky a pochopení nenachází ani u svých rodičů. Hodně času tráví na hřbitově a okouzleně pozoruje staré strašidelné sídlo na kraji jejich městečka.

K Raveninu velkému překvapení a vzrušení se jednoho dne nastěhuje do starého sídla nová rodina, Sterlingovi. Vypadají poněkud zvláštně a brzy začnou kolovat zvěsti, že Sterlingovi jsou upíři. Zda je tomu skutečně tak, se rozhodne nadšená Raven zjistit. Seznámí se s mladým a okouzlujícím Alexandrem Sterlingem… a přeskočí mezi nimi jiskra. Je však Alexander skutečně upír? A pokud ano, bude schopen Raven proměnit?


 

Raven není stejná, jako všichni ostatní lidé žijící v Dullsville – je totiž gothička, libuje si v černé barvě, rudé rtěnce a pokud jí řeknete „příšero“, bude vám za to jedině vděčná. Díky svému osobitému stylu mezi ostatní moc nezapadá a kromě Becky si jí všímá jen jeden kluk – Travis, její úhlavní nepřítel.

Raven také od mala fascinuje jedno opuštěné sídlo u nich na kopci. A když se tam pak nastěhují Sterlingovi, o kterých brzy začnou kolovat různé tajemné historky, Raven neváhá, a vydá se na průzkum. Chce se totiž o tom tajemném krásném klukovi dozvědět víc.

A samozřejmě – Alexander. Ravenin princ na černém koni. Gothic, romantický, umělecky založený, no prostě kluk k pohledání,  který stejně jako ona hledá někoho, kdo by mu rozuměl.

Navzdory bizardním charakterům hlavních postav mi přišli všichni docela sympatičtí, tedy samozřejmě až na Travise. Autorka vytvořila originální protagonisty, což je rozhodně plus, takže i když nejste třeba velcí zastánci gothic stylu, rozhodně se v průběhu děje nejednou zasmějete Raveniným postojům a představíte si sami sebe od hlavy k patě v černé.

Raven_y_alexander_large

Raven se může ze začátku zdát čtenářům poněkud zvláštní, protože ji Schreiberová stylizuje spíš do potrhlé holky.
Začátek nás seznamuje s její minulostí, od narození bratra Billyho po setkání s její oblíbenou gothickou hvězdou a to vše docela nostalgickým, téměř poetickým způsobem, na kterém bych možná trochu ubrala, protože v kontrastu se zbytkem knížky může působit docela uměle.

Plusem je, že autorka rozhodně nenechává čtenáře tápat, co se Ravenina života týče, protože vše je na začátku knihy vysvětleno tak, aby se každý rychle orientoval a nemusel se během knihy zamýšlet „kdo je kdo“ a jak se tam vlastně dostal.

Kniha má také velmi rychlý spád, s žádnými scénami se příliš nepárá, nezdržuje se nepodstatnými věcmi a pokud se do čtení pustíte, přečtete ji během hodiny a půl.
Na první pohled by se mohla zdát až příliš jednoduchá, ale myslím, že nikoho ničím neurazí, protože se jedná jen o doopravdy odpočinkové počtení. Na druhou stranu si ale nesmíte od knihy moc slibovat, protože opravdu nemůže nabídnout víc, než jen nadsázku a oddech.

Myslím, že autorka dostala dobrý nápad, protože představa gothic-upírů není nijak nemyslitelná. Ačkoliv je kniha o lásce člověka a upíra, žádné přespříliš dojemné scény tady nenajdete, stejně jako vnitřní rozpory hlavních hrdinů, co se týče života a smrti. Jsou to prostě normální, zamilovaní teenageři.

Po dočtení příběhu jsem měla radost, že to uteklo tak rychle, ovšem nevadilo by mi ani, kdyby zápletka dostala větší prostor.



Ellen Schreiber

Ellen Schreiber je americká spisovatelka, která si vyzkoušela i kariéru sólového komika a dokonce si istřihla roli herečky. Studovala jedno léto na Královské akademii dramatických umění v Londýně a poté studovala v Chicagu (komedie, drama, a další), tam také žila pět let a když začínala psát, přestěhovala se do Los Angeles.

Její bratr, Mark Schreiber je též autorem knih, který jí v začátcích pomohl s kariérou spisovatelky.


Zdroj obálky: zonepress.cz
Doplňující obrázky: weheartit.com 

1 thought on “KNIŽNÍ RECENZE: Počátek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge