KNIŽNÍ RECENZE: Prokletí

Knihy Knižní recenze

Když Stefan ve druhém díle této nové série potkal upírku Lexi, jeho „život“ se obrátil, dalo by se říci, o nějakých 180 stupňů. Zapřísahal se, že už nikdy v životě neochutná lidskou krev a zůstane jen na zvířecí dietě. Dokonce se mu podařilo i zamilovat. Jenže i jemu je jasné, že jeho bratr Damon mu žádné štěstí nedovolí…

Autorka: L. J. Smith
Série: Stefanovy deníky, díl třetí
Originál: Stefan’s Diaries – The Craving
České vydání: Fragment, 2012
Slovenské vydání: Fragment, 2012
Žánr: fantasy, upíři, young adult

Anotace: Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky. Stefan opustil New Orleans a odjel do New Yorku. Slíbil si, že se už nikdy nebude živit lidskou krví, a začal být znovu šťastný. Když už si ale myslí, že konečně opustil svou minulost, zjistí, že před bratrem nikdy nemůže uniknout. Damon má pro oba upíří bratry velké plány, ať se to Stefanovi líbí, nebo ne…


 

Stefan se z New Orleans stěhuje do New Yorku, aby začal zcela nový život. Seznamuje se s velmi bohatou a až přehnaně přívětivou rodinou. Když se na scéně objeví jeho zlý bratr, očividně mu všechno to krásné dlouho nevydrží. Stefan také doufal, že se nadobro zbavil vzpomínek, vlivu a všeho ohledně Katherine, díky které se proměnili v upíry. Zdá se ale, že i ta ho pronásleduje na každém kroku.

Život upíra pravděpodobně nebude tak úžasný a volný, jak si představoval. Neprožije ho v přátelství se svým bratrem. Bude muset utíkat stínům nedávné minulosti, musí si ale dávat pozor, aby přitom nepřišel o život. Jediný, kdo ho totiž může zabít, je Damon. A ten mu to tak nějak i slíbil.

Tento díl Stefanových deníků byl pro mě osobně asi nejlepší ze všech doposud vydaných. Když to porovnám s druhým dílem, tak se zde děje něco víc záživného a reálného. Tentokrát nesledujeme nepříliš reálné a důvěry hodné boje upíra proti černé pumě v cirkusu. To bylo i na mě trochu moc. V tomto díle se totiž děje něco, co si dovede asi každý z nás dobře představit a nezačne přitom koulet očima. Je to prostě pro čtenáře více reálné.

I když samozřejmě najdu scény, které by se mohly z knihy vypustit, aby byl děj o trochu více svižnější a možná i více natažený. Nejsem si totiž tak úplně jistá, jak to všechno autoři těchto deníků hodlají stihnout. Jsme teprve v roce 1864 a je to stále doba, kdy bratři teprve byli v upíry přeměněny. Je tak řed nimi ještě velmi dlouhá cesta a my už za sebou máme třetí díl. Chtělo by to více jednotlivé knihy natáhnout, odpustit si to nezajímavé. Ale kdo ví, třeba chtějí zachytit jenom první rok Stefanova života jako upíra. Pokud ovšem není v plánu 100 dílná série.

Pro mě osobně jsou jak Stefanovy, tak Upíří deníky četbou jednodušší. Pro dny, kdy se mi nechce až příliš přemýšlet. Ale uznat musím to, že na Stefanových denících je opravdu vidět, že jsou jen inspirovány původním upířím příběhem L. J. Smith. Čtenář postřehne úplně jiný styl psaní a troufnu si tvrdit, že se mu možná i více zalíbí.

Pro mě byl tento díl zatím asi nejsilnější ze série, ale těžko říct, co se plánuje dál. Opravdu mě to bavilo asi nejvíce a sem tam jsem byla vážně napnutá. Nad některými postavami jsem sice musela jen kroutit hlavou a nadávat, jak jsou dětinské, ale i to se dá přežít.

Knize bych vytkla to, že nemá ukončený děj. V předchozích dílech se něco semlelo, ale většinou to hlavní bylo vyřešeno. Jenže tady si budeme muset pravděpodobně ještě počkat, než zjistíme kdo je ten záhadný upír, který jde našim bratrům po krku.

Moje hodnocení: 75 %


Lisa Jane Smith žije v Bay Area v Kalifornii. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes.
Píše od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauzu si udělala z mnoha různých osobních důvodů. Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře.


Zdroj anotace i obálky knihy: Fragment.cz
Informace o autorce: Databáze knih

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge