Meg Cabot: Heather Wells

Knihy Knižní studie

Nudí vás detektivky a raději saháte po románech? Potom je tu série od Meg Cabotové právě pro vás. Přináší brilantní spojení románu pro ženy s detektivním příběhem, protkaným humorem a nezbytnou akcí v kombinaci s klasickými problémy žen po celém světě.

Detektiv v sukních, seznamte se

Heather Wellsová je bývalá popová hvězdička, která v patnácti letech vystupovala po nákupních střediscích a zpívala své sladké hity pro stovky pubertálních fanoušků. Měla i skvělého přítele a téměř ideální život, jenže její kariéra skončila, když její máma utekla se všemi jejími penězi a ona přišla o smlouvu s nahrávací společností.

Od té doby ale už uplynulo několik let, a Heather je teď dvacet devět let, bydlí u bratra svého bývalého přítele, pohledného soukromého detektiva Coopera, který ji nejspíš z lítosti ochotně nabídl domov za to, že mu bude dělat účetnictví. Navíc Heather  přibrala tak, že musí nosit oblečení o několik velikostí větší, a pódia musela vyměnit za normální práci jako zástupkyně vedoucího koleje New York College, okolo které se také celá série točí.

Série u nás i ve světě

Série o Heather Wellsové je zatím jen třídílná série, která u nás vyšla před několika roky. Na červenec tohoto roku se chystá čtvrté pokračování a v této době Meg dopisuje již pátý díl, což je skvělá zpráva, protože série přináší něco nového a svěžího na trhu s romány pro ženy.

Knihy také nejsou myšleny jako klasické romantické příběhy pro teenagery, jako třeba Princezniny deníky. Takže si na začátku musíte zvyknout, že Heather není sedmnáct, ale dvacet devět, tudíž už je to dospělá, pracující žena. Myslím ale, že to není žádný problém, protože podobně, jako u dalších knih od Cabotové, v knize najdeme podobný humor, jakým se ohání i její dospívající hrdinky. Proto s věkem hrdinů i náctiletí fanoušci Cabotové nebudou mít žádný problém.

A co sexy chlapi?

Hlavní hrdinka Heather není vraždami posedlá, jak by se mohlo na první pohled zdát, nýbrž je prostě jen ve špatný čas na špatném místě, právě ve svém pracovišti na New York College. Možná se to nezdá, ale takováhle studentská kolej – pardon, studentský domov, jak Heather neustále v knize zdůrazňuje – je dějištěm mnoha událostí, jaké byste nikdy nečekali. Když se Heather nachomýtne k vraždě lidí, nemůže si pomoct, i když je vídala třeba jen když si šli pro kondomy do její kanceláře.

A navíc, když její fešný spolubydlící Cooper je soukromý detektiv a ona sama je někdy díky své práci zástupkyně vedoucího koleje k důležitým stopám blíž, než policie? Možná si myslíte, že jsou situace poněkud vyumělkované, když se obyčejná žena dostane k vyšetřování vražd pomalu ani neví jak. To ale není úplně pravda, protože jak policie, tak Cooper se snaží Heather od její role detektiva v sukních odradit jak jen to jde. Ale to bylo nesměla být Heather, důvtipná, humorem sršící odvážná, plnoštíhlá hrdinka.

Plnoštíhlá bývalá popová hvězdička vrací úder

Celá série je také protkaná úryvky Heatheřiných textů písní i textů, které pro ní napsala společnost, se kterou měla smlouvu jako náctiletá. Někdy jsou doopravdy hodně bizardní, ale ke Cabotové mi takovýhle poněkud kousavý a ironický humor sedí a navíc postupně ukazuje, jaká Heather byla předtím a jaká je teď.

Heather si také celou sérii uvědomuje, že není úplná modelka a smiřuje se se skutečností, že nosí větší velikost. Pozor ale, velikost L je běžná konfekční velikost většiny žen v Americe! Na celé sérii je také patrné sebepřijetí, kterým si Heather prochází, a skutečnost, že když je člověk šťastný a spokojený, pár faldů na břiše mu může být úplně ukradených.

Na konci první knihy si také můžete přečíst, co Meg k napsání celé série vedlo, a spojitost s ní, Heather, a plnoštíhlými ženami po celém světě. Myslím, že každého fanouška Cabotové série nadchne, stejně jako čtenáře, kteří milují ať už detektivky, romány, nebo po autorčině tvorbě sahají poprvé.

Meg Cabotová (1967) se narodila ve státě Indiana, a ozbrojena oceněním za výtvarné umění z Indiana University se přestěhovala do New York City. Tam, stejně jako Heather, dostala práci  asistentky ředitele vysokoškolské koleje na New York University, kde začala psát romány hlavně o víkendech (a kdykoliv se její šéf nekoukal). Po mnoha letech odmítání konečně prodala svou první knihu, a další rychle následovaly. Nyní je Meg autorka více než 40 knížek pro děti, dospívající i dospělé čtenáře ověšenými mnoha cenami.

Zdroje informací: Oficiální stránky Cabotové
Zdroje obálek: BB art

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge