Sherlock Holmes na sto způsobů? Vypadá to, že se o to filmový a seriálový tvůrci horlivě snaží…

Filmy Knihy Představujeme Seriály

Knižní Sherlock se i dnes tak trochu vymyká všem klasickým postavám. Detektiv se skvělou dedukcí, u kterého mají vydřiduši opravdu smůlu, pokud jeho zájem spočine právě na jejich zločinech, kterak ale ani on sám není žádným svatouškem. Jeho posedlost vším zajímavým vede často až k explozi šílenství a pokud jeho nároky na obtížnost případu nejsou dostatečné, uchyluje se až k neřestem jako jsou drogy a alkohol – tak tedy k postavě, kterou jsme občas mohli v cenzurovaných verzích vidět jen jako geniální ikonu bez sebemenší chybičky, dnešní drsné časy ovšem volají po návratu oblíbeného originálu…

Sherlock se na plátnech poprvé objevil jako němý a nějakou chvíli u toho i zůstal. Dnes již celkové číslo filmů, ve kterých se tento detektiv objevil, převyšuje pěknou dvoustovku, a když bychom toto číslo vydělili počtem těch, kteří hlavní postavu ztvárnili, dostali bychom se k necelé trojce, toť k logice za jejíž dětinskost by se nám Holmes vysmál (a Watson alespoň ocenil naši snahu). Můžeme tak Sherlocka zkouknout hned na sedmdesát způsobů (kam se na něj hrabe agent s povolení zabíjet).

 

HOLMES PRO HOLLYWOOD, UBEREME – PŘIDÁME, ZAMILUJETE SI TO! (?)

Sherlock Holmes v režii Guye Ritchieho působí samostatně jako kvalitní a zajímavý film, ve kterém Robert Downey Jr. – coby tak trochu vyšinutý soukromý detektiv – rozdává rány a řeší případy, které se postupně důmyslně slévají do jednoho ostrého obrazce.

Pro znalce kánonu Sira Arthura Conana Doyla je již cesta napříč filmem o něco hrbolatější, co ovšem čekat od dnešních filmových adaptací? Většina z nás si již nejspíše zvykla používat spíše spojení „inspirování se něčím„. A tak tu máme narážky hned na několik příběhů, z vedlejší postavy Irene Adler (která se objevila pouze v příběhu „Skandál v Čechách“) na nás hledí naopak ta hlavní a Holmes svou buřinku jednoduše čmajzne.

Film oplývá mnoha ohranými triky dnešní doby, ale přesně něco takového divákovi stačí, alespoň pokud nepatří mezi ty dloubavce, co by bez každodenní kritiky neusnuli. Byla by škoda tento film vynechat a minulý rok jsme se dočkali i pokračování, které ovšem v mnoha věcech působí ještě o něco zamotaněji a nevyváženě. Ale co na plat, buď jak buď, na Downeyho se zatraceně pěkně kouká a ušmudlaný vzhled mu sedí dvojnásob.

SHERLOCK HOLMES SE VRACÍ, OPĚT… ZNOVU… A ZNOVU

Nejnověji by se měl dokonce prohánět po ulicích dnešního New Yorku. Vše je zatím spíše pod mlžným oparem, protože Elementary (jak by se měl seriál jmenovat) patří mezi řadu pilotů, které letos vypustí CBS a až podle úspěchu a kladných odezev se bude možná v tvorbě seriálu pokračovat.

Zatím je jisté, že si v pilotu zahraje Jonny Lee Miller (nalevo), který se letos objeví i v remaku klasiky Dark Shadows. Nad New Yorským Holmesem si ale v tuhle chvíli možná odfrkne velká část fanoušků podobně vymyšleného britského kousku (tvůrci z BBC to nejspíše dělají každý den), s dostatečně výstižným názvem – Sherlock.

Podle zahraničních zdrojů se CBS mělo dokonce nejdříve snažit odkoupit práva na remake seriálu, snaha se možná cení, ale v BBC se je nyní rozhodli slušně požádat „Jděte si prosím hrát na vlastní píseček„. A protože dokáží být v CBS stejně milý, vyslali na zpět „děkujeme, náš Sheclock bude tedy úplně jiný než ten Váš„. K tomu nám zde již chybí pouze detektivova hláška  „Jak prosté, milý Watsone“. (Tohle dnešní americké remakování je věcí prazvláštní (sire chcete vést účet v dolarech?) a můj selský rozum se k ní proto raději nebude vyjadřovat.)

LONDÝN V 21. STOLETÍ, KDE SE TAM TEN SHERLOCK VZAL?

BBC byla v prvním okamžiku, kdy oznámila, že chystá seriál s tímto detektivem zasazeným do současnosti, obviněna ze svatokrádeže a ničení odkazu Sira Arthura Conana Doyla. (Není to přitom první případ, kdy se očko přehouplo do budoucnosti.) I přes tyto počáteční obvinění se nakonec seriál vyhoupl na první příčky oblíbenosti a v tuto chvíli se chystá již třetí řada. Novodobý londýnský Sherlock totiž při svém pátrání nevyužívá snad ani tolik moderních technologií, jako právě svého úsudku (a Googlu) a proto je hlavní myšlenka knižní předlohy z větší části zachována.

Kladem (a záporem pro všechny nedočkavé diváky) je fakt, že má každá série pouze tři díly a nezapadáme tak do protahování děje, v každém případě má ale jeden díl devadesát minut, což je dvojnásobek většiny jiných seriálů. Benedict Cumberbatch, ztvárňující Sherlocka, se pak kvůli své roli dokonce učil hrát i na housle a o tom, že je obsazení seriálu kvalitní, ani netřeba dlouho diskutovat.

Pokud Sherlocka ještě nesledujete, tak by byl ten nejlepší čas tuto chybu napravit 10. dubna u nás totiž vychází jeho první série na DVD a sehnat by jste ho měli i ve stánkovém prodeji za 199,-. Že se jedná o dobrou cenu je jasné již jen díky tomu, že by DVD nemělo obsahovat jen dabing, ale podle aktuálních informací i možnost přehrát si seriál v originále s českými titulky.

 

Především ty opravdu staré Sherlocky, dnes není tak úplně jednoduché sehnat, přesto pokud máte tu možnost, nezapomeňte na krásu starších věcí, stejně tak jako se vyplatí zaskočit od filmů a seriálů zase pěkně ke klasické knize, vždyť to ten Sir Arthur Conan Doyl tak pěkně vymyslel.

 

Souboj sherlockovských hlášek:

Filmové: „Umíte mlčet, Watsone, což z vás dělá neocenitelného společníka.“ … „Nemám rád, když mám mezi nohama něco, co má vlastní hlavu.

Seriálové: „Sériové vrahy miluju, vždycky je na co se těšit.“ … „Nejsem psychopat! Jsem vysoce funkční sociopat. Vygooglete si to.

 

Zdroj obrázků: moviezone.cz

2 thoughts on “Sherlock Holmes na sto způsobů? Vypadá to, že se o to filmový a seriálový tvůrci horlivě snaží…

  1. Britský BBC seriál nemá chybu! Ostatní americké pseudosherlockoviny mě naprosto nezaujaly…a to se teď chystá Sherlock, kde dr. Watsona bude hrát Lucy Liu…začíná mi docela vadit, jak se amíci do všeho montujou a musí mít na všechno svoje vlastní verze a ne všechny se povedou…jsou mezi vámi tací, co mají podobný názor?

  2. Určitě jo, ale já to nejsem – Sherlock s Downeyem mi přijde podstatně blíž originálu, než naprostá většina klasických interpretací.
    Že to vypravěč nenapíše na plnou hubu a snaží se o decentní viktoriánský přístup, ještě neznamená, že se čtenář tak mimoděk nedozví, že Holmes je excentrik s maniodepresivními stavy, bordelář, ke zbraním a rvačkám nemá zcela záporný přístup, je schopný provozovat střelbu v bytě, a pokud se nachází zrovna ve fázi úpadku a není nic, co by ho dokopalo k jinému chování, tak se sjíždí kokainem a dalšími svinstvy.

    Pokud jde o ženského Watsona, proč ne, s touto konspirací přišel v rámci holmesologie 🙂 už Rex Stout. Celé problematice věnoval esej, kde rozpitvával některé zvláštnosti Watsonova vypravěčského stylu a popisů, jež by nasvědčovaly, že se jedná o ženu, a pomocí strašně sofistikovaně a konspiračně vypadajícího postupu vyluštil z názvů povídek i její jméno – Irene Adler.
    Jestli se vezme tahle intelektuální hříčka jako základ, na kterém se pak postaví celý příběh (a ten se navíc nebude brát vážně), mohlo by to být prima. Ale domnívám se, že to příliš nehrozí a tenhle projekt spíš bude děs a hrůza. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge