Objevme spolu opět kouzlo klasické fantasy

Novinky

Jedni nad ní ohrnují nos, druzí na ni nedají dopustit. O čem to vlastně mluvím? Řeč je o epické či klasické fantasy, pokud nemáte s tímto oblíbeným a vyhledávaným žánrem mnoho zkušeností, tak se v tomto článku budete moci dozvědět několik základních informací, které se hodí pro začátek putování s těmito knihami znát. Pokud high fantasy (jak je označována v zahraničí) čtete, můžete se s námi alespoň podělit o své nejoblíbenější kousky. V budoucnu se podrobněji podíváme na jednotlivá díla, protože bych ráda klasickou fantasy dostala i do podvědomí nových potencionálních čtenářů, dnes ale začněme stručným a obecným představením žánru…


O epické fantasy již něco málo slyšel jistě každý, vždyť kdo by neznal Pána Prstenů, minimálně alespoň jeho filmové zpracování. Když se podíváme na historii tohoto žánru, zjistíme, že na samotném jeho počátku nestojí nikdo jiný než John Ronald Reuel Tolkien, spisovatel, který napsat Hobita a stvořil velkolepý kouzelný svět.

To on je považován za otce epické fantasy a jeho dílo by tedy mělo být základem pro všechny, kteří chtějí tento žánr poznat. Velká spousta fantasy fanoušků četla nejprve právě jeho trilogii Pán Prstenů a díky ní si fantasy zamilovali.

A nemluvím jen o čtenářích. Odkaz tohoto spisovatele je jako vrchol vysoké hory, kterého se snaží dosáhnout mnoho spisovatelů i dnes, je to základ, na kterém jich mnoho vystavělo svá díla a často se to ani nebojí přiznat. Některým se to daří více, některým méně. Proto máme plné knihovny knih o vznešených elfech, trpaslících, dracích a hrdinech na sto způsobů.

 

Jaké jsou vlastně hlavní rysy klasické fantasy? Když to řeknu velice zjednodušeně: „Jeden či více hrdinů má důležitý úkol, kolem sebe mají smyšlený svět s promyšlenou historií a nějaké ty kouzelné bytůstky“. Dívat se na to jen takto je samozřejmě nesmysl, ale prakticky se jedná o základ, na kterém pak většina této fantasy stojí. Abyste ale pochopili skutečnou hloubku tohoto žánru, musíte si nějaké to kvalitní dílko přečíst. Znám mnoho lidí, kteří tyto příběhy odsoudili jako nesmysl, kde se navzájem bijou skřeti s lidmi, jsou tam k tomu i trapní elfové se špičatýma ušima a staří umolousaní kouzelníci s ještě špičatějšími klobouky. Takovýto lidé se na to dívají velice povrchně a to je opravdu velká škoda, protože je toho v příbězích daleko víc…

Samozřejmě, i ve fantasy narazíte na spoustu nekvalitních knih, stejně tak jako i v jiných žánrech. A i ten mnohdy zatracovaný celek má svůj vrchol, na který stojí zato vystoupat a věřte, že právě u fantasy existuje i ta opravdu těžká a kvalitní četba.

Epická fantasy má už svou zlatou éru pravděpodobně za sebou a žezlo nyní přebírají spíše jiné podžánry fantasy, jako například paranormální romance či urban fantasy. I tak má klasika stále své věrné fanoušky a sem tam vyjde i nějaké to zajímavé nové dílko. Pojďme se teď ale podívat na takové ty tituly, které by měl mít každý správný fanoušek v malíčku.

 


 

Většina mistrů fantasy vychází ze starých mýtů a pověstí různých kultur, což také skvěle vidíme v práci Tolkiena, ale třeba i na Zaklínači od Sapkowského. Další autoři pak vycházejí většinou z historie, nejčastěji z období středověku, jako například George R. R. Martin se svou Písní ledu a ohně, o kterém se v poslední době hodně mluví.

Jak jsem se už zmínila, na samotném vrcholu stojí pan T., ale po jeho boku nalezneme další mistry, jako je třeba Clive Staples Lewis a jeho sedmidílné a neméně známé Letopisy Narnie (jeho dílem mohou začít i ti menší), Eddings se sérií Belgariad, Ursula Kroeber Le Guin a její Čaroděj Zeměmoří či například další autoři, jako Guy Gavriel Kay, Tad Williams, Raymond Feist, ti všichni a další patří k oné špičce a jejich díla jsou vskutku úchvatná.

Pokud ale chcete jít ještě dál, mám tady pro vás pomůcku, neboli seznam, který sestavil Andrzej Sapkowski. Jedná se o výčet toho nejlepšího, co nám může fantasy nabídnout. Jsou to díla, která nějakým způsobem ovlivnila její vývoj: KANÓN FANTASY aneb 85 základních děl.

 


 

Pokud máte přečteny všechny tyto knihy, můžete o sobě již prohlásit, že jste skutečným znalcem klasické fantasy. Ale věřte, že ani já sama nemám tento kanón přečtený celý a za znalce se rozhodně nepovažuji. Především mám ale fantasy ráda a ve svých budoucích článcích Vás budu tímto žánrem provázet.

Společně se podíváme na jednotlivá díla známější, klasická a třeba i ty poměrně novější příběhy, které do tohoto žánru mohou spadat a pozadu nezůstanou ani samotní autoři. Doufám, že si i takové články rádi přečtete, a že se vám fantasy třeba i více zalíbí.

Obálky knih použity z: legie.info

2 thoughts on “Objevme spolu opět kouzlo klasické fantasy

  1. Fantasy patří k mým nejoblíbenějším žánrům, nicméně jak teď koukám, tak jsem dosti velký neználek :D… To budu muset napravit! 🙂
    A je fakt, že Narnii jsem četla jako malá, takže to vlastně bylo mé první fantasy. A stále ji řadím ke svým nejoblíbenějším knihám, i když je to už dlouho, co jsem jí naposled četla.
    Na Pána prstenů se chystám, konečně jsem se rozhodla si ho koupit domů. Navíc máme Společenstvo prstenu v povinné četbě, takže další důvod ke čtení 🙂
    Ale zrovna teď čtu Hru o trůny. Na tu jsem byla zvědavá dlouho, jelikož jak jsem si stihla všimnout, někteří tyto knihy chválí a jiní zase ne. Mě osobně zatím baví.

    Nicméně na články o fantasy knihách se těším, jelikož se alespoň něco nového dozvím. 🙂

  2. Já vyrostl na gameboocích Lone Wolf od Joe Devera a na Fighting Fantasy. Fighting Fantasy má zase začít vycházet a Lone Wolf vychází.Fantasy je super!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge