Hobit a jeho neobyčejná cesta

Filmy

Blíží se jedno velké putování, na začátku přitom stojí jen hobit a ke všemu Pytlík, pro kterého je dobrodružství něčím, co je dobré zamést do nepoužívané komory. Přeci jen dobrodružné poutě nejsou pro spořádané hobity, to by se ovšem na jednu takovou – nebezpečnou výpravu – nesmělo chystat třináct trpaslíků a v takovém počtu je to vždy nešťastné…

Četli jste Hobita? Pokud ano, tak Vám musí být jasné, že dostat tento příběh na filmové plátno může být v mnohém ještě o dost složitější, než tomu bylo u Pána prstenů. Hobit je takovou pohádkou pro všechny generace, kde se často i na první pohled špatné věci, jeví jako úplně obyčejné. Tolkien ke všemu přistupuje s úžasným klidem a volností, přitom je příběh vyšperkovaný i do těch nejmenších detailů.

Tolkienovi je často vyčítáno jeho průběžné prozrazování děje. Hrdina se dostane do nějaké pořádné šlamastiky, však má z toho i náladu pod psa, jenže náš milý autor někdy čtenáře ubezpečí, že tohle ještě rozhodně není to poslední dobrodružství, které nás dnes čeká (hrdina již takové štěstí nemá). Postavení vypravěče je zde opravdu hodně silné. Pokud se ale nad tímto faktem zamyslíte, tak tu tato drobnost není od toho, aby jste se přestali bát, že jsme z nebezpečenství pro jednou zase venku, ale naopak to má v  čtenářově hlavince zavrtat, jaký pak problém na nás čeká za rohem.

Nyní tedy přichází všemi očekávané filmové zpracování, které nejspíše zase někde ubere a jinde přidá, přesto je již nyní jisté, že Hobit: Neočekávaná cesta bude největší události konce tohoto roku, nejeden z nás pak bude jistě pofňukávat, že se pokračování dočkáme až zase na přes rok. Ale čas běží a tak nezbývá než odpočítávat… 13.12.2012 je již skoro za dveřmi, pokud se na to tedy díváte z pohledu dlouhověkých trpaslíků. Vždy si ale můžete čekání zpříjemnit video blogy z natáčení, které připravuje Peter Jackson (na CSFD i s titulky).

A dnes se ještě rozloučíme s trpasličí písničkou, kterou si v knize pobrukují trpaslíci, jen chvíli potom, co se nafasovali k panu Pytlíkovi do jeho domečku a zbaštili u něj na co přišli…

Rozbij talíř, třískni flaší!
Zlámej rukojeti lžic!
To pan Pytlík těžko snáší –
sklenku křápni ještě víc!

Propal ubrus, jenom směle!
Vylej mlíko ve spíži!
Kosti vysyp u postele!
Víno cákni do díži!

Šálky házej do moždíře,
pak je roztluč palicí!
Když nestačí na talíře,
koulej s nimi světnicí!

To pan Pytlík těžko snáší!
Proto opatrně, braši!

Zdroj obrázku: collider.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge